Quantcast
Channel: Allt Om Barnvagnar -
Viewing all 70 articles
Browse latest View live

Sittdynor i ull – smart för stora barn på vintern

$
0
0

ulldynor_outlook_bugabooInför vintern är åkpåsen kanske det första barnvagnstillbehöret man kommer att tänka på. Står du inför det svåra valet att hitta rätt åkpåse för ditt barn, din vagn, ditt klimat? För lite tips, läs min guide från förra året om hur man kan tänka så att man gör ett val man känner sig nöjd med: konsten att välja rätt åkpåse. För lite större barn som kanske främst är uppe och rör på sig, och därför har full vintermundering i form av kläder och skor, så kan en tjock åkpåse bli lite kaka på kaka. Dels eftersom att åkpåsar är tänkta att fungera som något som värms upp av barnets kropp och sedan bibehåller den värmen, vilket också är hur overaller är konstruerade och därför funkar inte åkpåsen riktigt likadant om de används ihop. Dels för att en tjock åkpåse och en rejäl overall lätt även kan få den rymligaste av sittdelar att känns trång.

För stora barn kan jag tips om en kombi av en varm sittdyna och en filt, som både för mys och lite extra värme och vindskydd kan viras runt om barnet om hen ska sova i vagnen eller sitta still däri en längre tid. Och när det gäller värme, så sägs det ju att ull ska vara det absolut bästa! På bilderna ovan syns två olika ulldynor – den ena är från Outlook och kostar cirka 500 kr i butik, den andra är från Bugaboo och kostar cirka 1100 kr. Båda sittdynorna är vändbar. Båda har uttag för fempunktssele (Bugaboo dynan har knappöppningar så att selen ej behöver pillas upp när dynan ska sättas i vagnen) och båda känns riktigt tjocka och varma. Jag har precis börjat använda dessa dynor och mitt första intryck är att Bugaboo-dynan, givetvis, sitter som ett smäck just i Bugaboos vagnar men att båda har en tillräckligt universal passform för att funka i de flesta olika sorters sittdelar. Outlook-dynan är riktigt smidig även i paraplyvagnar och enklare sittvagnar. När vinterkylan har hållit i sig ett tag här i Stockholmstrakterna så återkommer jag med en mer utförlig utvärdering av de två sittdynorna.


Barnvagnskrokar – nödvändigt eller onödigt barnvagnstillbehör?

$
0
0

barnvagnskrokDet finns många tillbehör till barnvagnar vars nödvändighet verkligen kan debatteras. Vissa prylar känns mest som en fin omformulering av ett rånförsök på småbarnsföräldrar, medan andra vid första anblicken kan framstå som poänglösa men som i vardagen kan visa sig vara en riktig livräddare. Men hur ska man veta vad som är vad, när man står mitt i djungeln av barnvagnstillbehör?

Barnvagnskrokar finns av flera olika märken, de på bilden heter Ju Ju Be och finns att köpa nya i butik, mina är inhandlade begagnat. Krokarna är tänkta att fungera som extra händer för dig som kör barnvagnen och behöver ha dina egna händer i ett stadigt grepp om handtaget. Självklart ska man komma ihåg att nästan ingen barnvagn är godkänd för belastning av handtaget, så det gäller att själv göra en bedömning av vad ens vagn håller för – och det är då främst tipprisken man ska vara vaksam på! Jag har inte för avsikt att hänga något tyngre på krokarna när jag använder dem på barnvagnen. På bilden ovan är det två små pappkassar med lite papper och ett par bebistofflor i. Inte så tungt, men bökigt att själv hålla i och kanske sådant som är lite ömtåligt och man därför gärna undviker att knöla ned i varukorgen.

Krokarna från Ju Ju Be känns enkla att använda men ändå stadiga i sin fästanordning. Remmen dras runt handtaget, träs genom spännet på kroken och kläms sedan fast. Baksidan av remmen är av ett antiglidmaterial så kroken stannar på den del av handtaget som man satt den. Själva kroken är ganska liten, på gränsen till för liten, men det är samtidigt klokt för då frestas man inte att hänga på för mycket grejer. Krokarna kan självklart också användas för upphängning av skötväska, Ju Ju Be tillverkar ju sådana, men de fyller även sitt syfte som krok för lite vad som helst.

Mitt omdöme är att barnvagnskrokar varken är nödvändigt eller onödigt, men onekligen ganska smart och kan faktiskt vara himla sköna att ha till hands när man shoppat loss och behöver ha händerna fria!

 

De nya förlängningsbara suffletterna till Bugaboo Donkey

$
0
0

donkey_excanFör en dryg månad sedan släppte Bugaboo de nya förlängningsbara suffletterna till Donkey och Cameleon. Det nya suffletten för Bugaboo Donkey är dyrare än den gamla, 850 kronor per styck istället för det tidigare priset om 600 kr per styck. För Cameleon är priset för en lös, ny sufflett 800 kronor. Enligt uppgift är de i vissa färger redan slutsålda hos en del svenska återförsäljare, jag fick tag i dem från Baby Plus. För den som är nyfiken och vill veta hur stor skillnad det egentligen är mellan de nya och de gamla, och om det är värt pengarna, så kan jag bjuda på jämförelsebilderna ovan.

Övre raden är bilder av nya suffletten med dragkedjan stängd, och då är den precis lika lång som den gamla suffletten. Med dragkedjan öppnad så kan suffletten dras fram ytterligare ett steg och ser då ut som på bilderna i nedre raden. Man behöver inte nya bågar eller sufflettfästen, vare sig för Donkey eller Cameleon, om man införskaffar den nya suffletten utan man kan använda de man redan har. Enda undantag är att vissa äldre modeller av Cameleon kan ha ett sufflettfäste som inte går att dra fram ett tredje steg, i så fall får man köpa två nya sådana.

Jag upplever skillnaden mellan gamla och nya suffletten som väldigt stor. Min bebis är drygt 3 månader så jag kör fortfarande med liggdel och med den nya suffletten så kan jag dra för precis lagom för att den lågt stående vårsolen inte ska blända honom men det är ändå en bra öppning så att luft kommer inte. Det är lite svårare att se bebisen i liggdelen men jag ser det inte som ett stort problem. Fördelarna överväger med stor marginal eventuella nackdelar. Även för sittdelen så känns nya suffletten som en förbättring. I upprätt sittläge vet jag inte varför man skulle vilja ha den helt fördragen, för då försvinner i princip hela barnet i den, men i vilo- och liggläget så blir solskyddet superbt med nya suffletten. Innan nya suffletten fanns så tyckte jag att den gamla modellen funkade helt okej men nu när jag har de nya så känns det som att jag aldrig kommer kunna nöja mig med den kortare varianten igen. Med det sagt så vill jag ändå tillägga att om man har lite större barn i vagnen som inte längre sover dagtid så är det inte säkert att man kommer ha lika stor nytta av förlängningen.

 

Parasoll – nödvändigt eller onödigt barnvagnstillbehör?

$
0
0

parasoll

Det finns många tillbehör till barnvagnar vars nödvändighet verkligen kan debatteras. Vissa prylar känns mest som en fin omformulering av ett rånförsök på småbarnsföräldrar, medan andra vid första anblicken kan framstå som poänglösa men som i vardagen kan visa sig vara en riktig livräddare. Men hur ska man veta vad som är vad, när man står mitt i djungeln av barnvagnstillbehör? Det här del 2 i min serie om onödiga eller nödvändiga barnvagnstillbehör, del 1 om barnvagnskrokar finns här.

Jag har alltid varit en parasollskeptiker. Det gäller alla parasoll till alla barnvagnar. Även om jag är övertygad om att vissa märken är bättre än andra rent tekniskt, så handlar det om att det är själva solskyddskonceptet som gör mig tveksam. För att sätta mina egna fördomar på test så införskaffade jag ett parasoll till vagnen jag kör mest just nu, Bugaboo Donkey, och har hårdtestat det under den gångna helgen som ju var både ovanligt solig och ovanligt varm. Fördelen med Bugaboos egna parasoll är att man kan byta ut fästena, samma som för mugghållaren, och därmed sätta det på olika ställen på chassit. Jag valde den tjocka delen av ramen då jag tycker att det placerar parasollet bäst när sittdelen används enbart i ligg- och viloläget.

När vagnen står stilla med sovande bebis i så är ju parasollet toppen, man får sin egen skuggiga plast även om det inte skulle finnas någon naturlig skugga tillgänglig. Med parkerad vagn så är ju parasollet också lätt att ställa in så att den skyddar från solen precis där den ska. Promenerar man med vagnen blir det knepigare. Det är kanske en sak om man håller rak kurs, men när jag har kryssat runt i stan och ute på Djurgården så ändrar jag ju riktning med vagnen hela tiden – vilket innebär att parasollet måste justera efter solen hela tiden. Rätt hopplöst och tidsödande, jag tyckte jag drog och vred i parasollet mer än jag höll händerna på vagnens handtag i vissa perioder. När de blåste riktigt mycket så gick det heller inte att använda parasollet som det var tänkt, vinden böjde det åt sidan och vid ett tillfälle fick jag fälla ihop det för att det helt enkelt blåste för starkt.

Mitt omdöme är att parasoll till barnvagnen inte är ett nödvändigt barnvagnstillbehör. Bor man med trädgård eller uteplats och barnet ofta ska sova ute i en stillastående vagn så har parasollet absolut en funktion, men har man tänkt det som solskydd under promenader så tycker jag att det finns gott om andra tillbehör som är bättre för uppgiften.

 

Inovi sittdyna i Brio Go

$
0
0

inovi_gonextInläggets rubrik säger väl egentligen allt. Jag har tidigare visat Inovi dynan i Bugaboo Donkeys ergonomiska sittdel men då jag fått både kommentarer och mail angående hur den funkar i en vanlig sittdel, så publicerar jag nu en sådan bild. Inovi sittdyna i storlek large i sittdelen på Brio Go Next. Sitter som ett smäck och den här kombon är den första som min bebis inte skriker i, yay för det!

Efter att ha använt Inovi flitigt även varma sommardagar kan jag också svara på frågan om dynan känns svettig: nej, det tycker jag inte. Det vill säga,bebis blir inte mer svettig än vad han skulle blivit utan sittdelen. Den har nog inte direkt en avsvalnande funktion men gör honom inte heller varmare. Han sitter fortfarande med gott om luft omkring sig och jag uppskattar att sittdynan gör det mycket mer ombonat för honom i sittdelen, känns även som den skyddar lite när eventuella storasyskon på cykel råkar titta åt ett annat håll och kraschlandar rakt in i vagnen…

Är fortsatt väldigt, väldigt nöjd med den här dynan. Känns mycket mer okej att flytta en liten bebis från liggdelen till sittdelen när man kan få sittdelen såhär mysig. Jag önskar att den hade funnits när min dotter började liggdelsvägra vid tre månader men är glad att jag i alla fall kan använda den nu till trean.

 

Go Next Countryhjul

$
0
0

britaxgonext_countryhjul

För ungefär två år sedan så skrev jag om Brio Go med vinterhjul, eftersom att årsmodellen -13 som släpptes hösten 2012 hade det som sin största nyhet. Nu när Go Next lanserats, och Brio blivit till Britax, så kände jag mig nyfiken på att testa också den nya sortens vinterhjul. Medan vinterhjulen till Go är punkteringsfria, i samma material som Gos vanliga bakhjul, så är vinterhjulen för Go Next luftfyllda. Precis som Go Nexts bakhjul är. Det tål att upprepas att vinterhjulen ej kan tjäna dubbelt som bakhjul, de saknar bromskuggarna.

Det man ska tänka på med vinterhjulen är att de är fasta. Det ger vagnen en helt annan körkänsla. Istället för att lätt svänga vagnen med ena handen så måste man antingen häva upp den på bakhjulen för att ändra riktning, alternativt lätt lyfta bakhjulen och på så sätt styra vagnen åt rätt håll. Det är inte svårt att montera av vinterhjulen (jag har faktiskt för två år sedan gjort en video som visar just hur man monterar Gos vinterhjul) och de ryms i varukorgen så det är i teorin fullt möjligt att växla mellan countryhjul och de vanliga framhjulen, men i praktiken tror jag att man i de flesta lägen känner att det är lite för omständigt för att vara värt det. Sedan bör man också vara medveten om att vagnen blir cirka en decimeter längre med vinterhjul på. Har ens Go tidigare precis gått in i hissen eller på längden in i bilen så kan det uppstå problem när vinterhjulen är på.

Den stora frågan är förstås om vagnen gör att Go Next klarar terräng bättre, och det tycker jag är ett solklart ja. I helgen körde jag Go Next i den tunga, djupa snö vi hade då här där jag bor och det var inte skoj när snön var som djupast men det gick i alla fall – även om jag fick ta i. Andra vagnar utan vinterhjul som jag testat under samma omständigheter körde ständigt ned sig med framhjulen i snön och då tog det tvärstopp. Är det då någon skillnad mellan Gos punkteringsfria och Go Nexts luftfyllda vinterhjul? Jag brukar ju säga att stora lufthjul är det bästa i snö men uppriktigt sagt så tycker jag inte att det var någon större skillnad vad gällde framkomlighet. Nu är ju mitt minne av vanliga Go med vinterhjul något daterat men de är tillräckligt snarlika för att det i mitt tycke inte går att säga att den ena typen av framhjul är bättre än den andra. Den enda skillnaden som märks är i den allmänna körkänslan när man rullar Go Next på planmark. Luftfyllda vinterhjul känns helt enkelt en aning mjukare att köra.

Är Britax Go Next Countryhjul ett bra köp? De kostar ändå 1295 kr. Men jag skulle säga att om man bor mer ute på landet än vad jag gör eller någonstans där det ofta är mycket snö och där man rör sig områden som inte plogas, eller om man rent generellt vill kunna använda samma vagn in till stan som när man tar sig fram över stock och sten i skogen, då kommer man nog uppskatta Go Next utökade användningsområden som blir när man kan växla till vinterhjul.

Outlook sittdyna

$
0
0

outlook_sittdyna

Igår la jag undan alla åkpåsar för den här säsongen. Och det känns så skönt! Som en symbol för att vintern faktiskt är över på riktigt nu. Och som en helt annan barnvagnssymbol, så dammade jag av några gamla sittdynor och har äntligen fått ta tillfället i akt att börja utvärdera lite nyheter. Först ut är Outlooks sittdyna. Den finns givetvis i flera färger och mönster, jag valde ett säkert kort med svart botten men ändå med ett mycket vackert mönster med små vita svalor som flyger. Jag har tidigare testats Outlooks fårskinnsdyna, men jag måste säga att jag föredrar den här bomullsdynan om jag måste välja. Dynans främsta fördel är nog att man inte behöver öppna upp selen för att kunna montera den. Alla selhålen öppnas och fästs nämligen ihop med kardborre. Genialiskt smart, säger jag som har monterat ihop och isär barnvagnsselar fler gånger än vad som borde vara lagligt. Outlooks dyna kan därmed inte bara snabbt tas ur vagnen om en kladdolycka skulle inträffa – den går att tvätta i maskin också!

outlook_sittdyna_iolikavagnarDynan är en extra lång modell, och det märks. Inte i någon av vagnarna jag testat den i har den varit för kort i ryggstödet, faktiskt inte i fotstödet heller. Det främsta problem som uppstått är att det varit tightare mellan axelbanden än vad selhålen i dynan vill medge, men oftast var inte det heller ett problem. Bilden ovan går att klicka på för att förstora upp den, så ser man lite tydligare hur det är med passformen. Jag skulle säga att den satt allra bäst i Bugaboo Donkey, Orbit Baby G3, medan den satt lite mindre bra i Teutonia Fun och Bugaboo Bee3. Och då enbart för att de har tätt mellan axelremmarnas fästen. I Fun har jag ändå hoppat över axelbanden och haft dem bakom dynan, och bara knäppt ihop selen över höfterna. Samma lösning funkar ju även i Bee3.

Det jag gillar bäst med dynan är att den är enkel att använda, men också att den är så pass tjock och därmed gör sittdelen mycket mer ombonad. Det enda jag saknar är en fick att trä över ryggstödets kant, så att dynan aldrig kan glida nedåt. Den har visserligen inte gjort det så mycket ändå, men om ens barn har en annan åsikt kring att sättas i vagnen så kan man ibland behöva dra dynan uppåt och på plats, vilket en bättre upphängning hade kunnat avhjälpa. I övrigt är den i mitt tycke en riktigt bra universaldyna som sitter godkänt eller bättre i alla vagnar jag testat den i!

SleepCarrier – bärsele & mjuklift i ett

$
0
0

SleepCarrier_introFörsta gången jag fick inblick i vad en SleepCarrier faktiskt är, var när jag mötte skaparna i företaget Najall som ligger bakom produkten, då vi sågs på Kind + Jugend-mässan i Köln i höstas. Produkten är ursprungligen tänkt som ett bärhjälpmedel utformat för bebisar som vill vyssjas till sömn i en förälders famn. SleepCarriern visade sig sedan fylla en annan funktion minst lika bra – den som en liten mjuklift lagom att passa i de allra flesta barnvagnars liggdelar. Sedan dess har SleepCarrier utvecklats vidare och fått sig ett eget vindskydd, och finns nu i två snygga färgalternativ. Vill man vet mer hårdfakta så kan man läsa på tillverkarnas hemsida. Jag har med hjälp av en vän med tillhörande bebis testat båda användningsområden hos SleepCarriern och kommit till slutsatsen att den kanske inte är något för alla bebisar, men om man har den rätta sortens bebis så funkar det klockrent.

SleepCarrier_barsele

Bärsele är ju inte barnvagnsrelaterat egentligen. Men så är det med många av de multiprodukter som finns ute på marknaden nu, ett annat bra exempel är Bjällra of Swedens Multibag, själva anledningen till deras existens är ju att en ensam produkt ska täcka många användningsområden. Som bärdon är SleepCarrier väldigt speciell och inget som egentligen kan jämföras med vare sig bärselar eller bärsjalar. Barnet bärs löst i liften, liggandes på tvärsen mot förälderns kropp. Selen som medföljer är enkel att knäppa på och av, och känns verkligen säkert förankrad i liften. Detaljerna är överlag genomtänkta, sedan kan det vara något bökigt att komma åt den inre selspännens och framför allt att hålla liften bra balanserad medan man knäpper på och av. Men väl på plats så är SleepCarriern förvånansvärt lätt att bära med. Barnet på bilderna är vid tillfället omkring 4-5 månader gammal, och föräldrarna använde SleepCarriern just när inget annat funkade för att söva. Och bebisen somnade varje gång. Det, om något, är ett gott betyg! Sedan var det kanske inte lika framgångsrikt att få barnet att sova vidare efter att liften kopplats bort och placerats på annat underlag, men det är mycket möjligt något som är en vanesak för barnet. Det är i alla fall tydligt att som bärdon funkar SleepCarrier allra bäst för barn upp till halvåret. Av mina egna barn hade den varit helt oumbärlig för vår äldsta, det var precis något sådant här som vi efterfrågade då men som inte fanns tillgängligt. Han hade stort närhetsbehov men sov ändå bäst en bit ifrån oss, så att kunna sova honom nära och sedan relativt ostört placera honom i hans egen säng hade varit toppen. Nu får jag konstatera att vill man använda SleepCarrier som en del av sövningsrutinen så kan det vara smart att börja med den så tidigt som möjligt, den skulle lätt kunna funka som något för att göra baljan mer ombonad redan på BB.

SleepCarrier_mjukliftMjuklift liten nog att rymma i liggdelen, det är något som ofta efterfrågas. Tidigare har jag många gånger tipsat om P&Ts mjuklift, men denna SleepCarrier funkar väldigt väl även i mindre liggdelar för syskonvagn. Den funkar i Bugaboo Donkey och Cameleon, den funkar i Britax Go (på bilden ovan i sittdelen, i liggläge) och förutom att vara en väldigt liten och behändig mjuklift så har den en funktion som vanliga mjukliftar saknar: sidorna kan öppnas upp utåt och hela SleepCarriern går från att vara en lift till att vara en vadderad lekmatta. Innan SleepCarrier fick sitt vindskydd så kändes den kanske lite torftig som mjuklift, en sådan vill man ju kunna ta upp och bära med sig utan att behöva fixa så mycket mer kring det. Nu ingår inte vindskyddet utan det köps till separat, men ska man ha barnet i mjuklift vintertid så är det ett tillbehör man lär uppskatta. Det känns påkostat, är fodrat så att det håller värmen och sitter bra fast på mjukliften tack vare resårband, spännen och att liftens bärhandtag träs genom öppningar i vindskyddet.

SleepCarrier_detaljer

Extra plus för de väl genomtänkta detaljerna! Exempelvis snörena som man drar åt mjukliftens sidor med, de har sina egna elastiska öglor som man kan fästa dem i. Och det behövs! För annars dinglar de ned i mjukliften, rakt in i bebisögon eller i små armar som flaxar omkring. Överlag tycker jag att SleepCarrier känns som ett väldigt intressant koncept, med en väldigt stor målgrupp som mjuklift – jag körde med mjuklift i alla liggdelar nu med mitt tredje barn och det fast jag bor på nedre botten och har hiss i huset. Det var bara så smidigt i så många olika lägen, fler en jag ens hade kunnat föreställa mig initialt. Och så finns det förstås en – lite mindre – målgrupp för SleepCarrier som bärdon. Men som jag skrev ovan: tillhör man familjen som har de här behoven så får man en sjukt smidig, helt färdig lösning på situationen att bebis måste sova nära, men att man sedan kanske har andra barn eller andra åtaganden som gör att man behöver kunna lägga ned bebis utan att tråckla ur hen ur en sjal eller sele först.

Fick jag drömma om något så skulle jag ur ett barnvagnsperspektiv se att SleepCarriern en dag kanske fanns i två olika storlekar, att vindskyddet kom med liften och kanske att man utvecklade något slags sufflett eller solskärm till den? I vilket fall som helst, så är det alltid så roligt med nyheter som kommer ut inom området, och det ska bli kul att se hur – för att det kommer ske tvivlar jag inte på – SleepCarrier kommer se ut om några år när Najall tagit sin smarta uppfinning till ännu en nivå.


Guide till Bugaboos sittdynor

$
0
0

Bugaboo är ju himla duktiga på att förnya och förädla sina existerande produkter, och det är såklart väldigt kul för oss i konsumentändan som nästan kan lita på att de ständigt slipar på förbättrade detaljer på produkterna vi redan använder. Men det kan också bli lite lätt förvirrat. Vilken version av den här vagnen eller tillbehöret har jag och vilken version är det jag bör ha, om jag vill ha det nyaste? Jag har tidigare skrivit kortare guider till Bugaboo Cameleon, Bugaboos åkpåsar och Bugaboos ståbrädor. Snart kommer en förnyad guide över Bugaboo Bee (med Bee3 inkluderad) men idag har det blivit dags för sittdynan. För just nu är det högsäsong för sådana! Orka lossa hela sittdelstyget varje gång ett barn ätit glass, med en sittdyna blir det mindre tvätt och mindre bök. Jag är ett fan. Och just i Bugaboos vagnar så tenderar deras egna dynor att sitta allra bäst.

 

aob_guide_sittdynor

Huvudsakligen finns Bugaboos sittdyna i två modeller, som vi för enkelhetens skull kan kalla för gamla dynan och nya dynan. Den gamla dynan har som man ser på bilden ovan en helt annan form än den nya. Den är rundare nedtill och även något större. Den dynan slutade tillverkas och såldes ut under år 2011 ungefär. Den hade ingen upphängning, inga flärpar eller andra funktioner. Den var vändbar och ena sidan skulle vara för vinter och andra för sommaren, men ska jag vara helt ärligt så förstod jag aldrig riktig vad skillnaden var och den funktionen var inget man märkte av. Bugaboos gamla dyna passade bäst i Cameleon, den passade inte alls i exempelvis Donkeyn som ju har en smalare sittdelsram.

Den nya dynan finns i flera olika versioner. När dynan ursprungligen släpptes så såg den ut som den svarta dynan på bilden – version 1. Den hade separata selhål, elastiska öglor för upphängning i Bugaboo Bee (de hakas runt två av sufflettknapparna) samt en upphängningsficka på baksidan som man kunde trä över sittdelsramen på Cameleon och Donkey. På baksidan av rumpdelen så finns en tygremsa som man trär sittdelsplattan genom, se bild nedan. Dessa tre funktioner – öglor, upphängningsficka och tygremsa – finns kvar även på version 2 och 3 av dynan.

bugaboonyadynan1

Version 2 av den nya dynan från Bugaboo kom ut för ett, två år sedan och den enda skillnaden var att selhålen nu satt ihop i en lång skåra – som kunde öppnas och stängas med kardborre. Detta var ett hallelujah-moment för alla som någonsin brottats med att trä isär selen i någon av Bugaboos sittdelar för att kunna sätta i dynan korrekt. Oavsett om man som jag byter sittdyna ofta eller om man bara vill sätta i dynan en gång per säsong så var det ett klart irriterande moment. Med kardborröppningen så tar det bara några sekunder att få dynan på plats, då man bara öppnar skåran, trär igenom hela axeldelen av selen och sedan fäster ihop kardborren så att selen kommer ut genom axelfästet, dyna där emellan och sedan går in genom dynan igen i midjefästet. Så enkelt!

Och så slutligen når vi fram till den nyaste varianten av den nya dynan från Bugaboo, av mig så fantasifullt döpt till version 3. Om man går tillbaka till den översta bilden i inlägget så ser man att det som ändrats är hur selskåran i dynan ser ut. Den har gått från att vara vinklad till att vara helt rak. Det beror förstås på att Bugaboo denna vår har genomfört en förändring av samtliga sittdelstyger, så att de nu alla har samma sele som Bugaboo Bee3 hade redan från start när vagnen släpptes i höstas. Selen ser nu ut som på bilden nedan, och när den är öppen så står den ut lite av sig självt vilket verkligen underlättar när barnet ska sättas i vagnen och spännas fast. Att man får loss hela selen med ett knapptryck och inte längre behöver trä ur barnets armar är ju också en stor förbättring. Selens utseende innebär dock att den är grövre i fästena vid axlarna, varför version 2 av sittdynan inte alls sitter snyggt i de nya sittdelstygerna. Som ni ser på bilden nedan har selöppningen i version 3 av dynan därför fått en T-form, så att det bredare axelfästet går in i den vågräta linjen överst i selskåran.

nyaselenmednyadynanbugaboo

Om jag skulle rekommendera en sittdyna så skulle jag säga att man vill ha den nya dynan, version 2 eller senare. Kardborröppningen är en så pass bra funktion att den är värd att betala lite extra för, oavsett om man köper dynan begagnad eller ny. Har man inte den nya selen, så är version 3 av dynan lite överflödig. Värt att notera är att även Bugaboos Wool-dyna har fått T-öppningen för den nya selen.

 

Bugaboo Snacktray på Bee

$
0
0

Bee snacktray

När Bugaboo släppte tillbehöret Snack Tray så var den endast kompatibel med Frog, Cameleon och Donkey (Buffalon fanns inte då).Sedan förra året finns Snack Tray även med ett fäste för Bugaboo Bee. Fästet ska fungera på alla modeller av Bee och är nog främst avsett för användning när sittdelen är framåtvänd men fungerar även med vagnen bakåtvänd. Det blir dock tightare mellan Snack Tray och ryggstödet då. Själva Snack Tray är precis samma, på Bugaboos vagnar med sittdelsram så fästs den direkt in i fästet där bygeln annars sitter. På Bee så knäpper man fast ett fäste på chassit och fäster sin Snack Tray i den. Det innebär att har man en Snack Tray med Bee-fäste så kan man använda den på alla Bugaboos vagnar, med eller utan fästet.

Bee snacktray_2

Att montera den på sitt Bee, av många ansedd som Bugaboos mest somriga vagn, är inte svårt alls.
1: Själva fästet, litet och lätt med en snäppspänne.
2+3: Bilderna i fel ordning men man viker bara fästet runt chassit, den svarta plastdelen, och spänner ihop det.
4: Snack Tray i stängd position, mugghållaren tillgänglig.
5: Med locket öppet kommer man åt både muggållaren och en bägare för snacks, eller andra småsaker.
6: När barnet ska i och ur vagnen så viker man ut hela Snack Tray, så det finns utrymme att spänne ihop selen.

I mitt tycke är Snack Tray främst ett sommartillbehör, det är åtminstone då vi använder det. Perfekt för barnet att ha egen tillgång till både dryck och snacks. Och det är absolut inte ett måste, men blir det ofta mellis på rullande fot så kan en Snack Tray vara riktigt praktiskt att ha!

Nordly Handvärmare

$
0
0

Nordly-Handvarmare-1Den här vinteraccessoaren från Nordly kallas för Handvärmare, men kärt barn har väl många namn och jag tror även den här typen av barnvagnstillbehör kan kallas för handtagsvärmare, handmuff med mera. Jag har tidigare skrivit om en annan typ av ”vante” fastsatt på barnvagnshandtag, 7AM WarmMuffs, som utgörs av två separata delar. Nordly Handvärmare är dock i ett helt stycke. Handvärmare fästs runt handtaget med tryckknappar, en inre knapp och en yttre. Det finns två olika knappfästen, så det går att justera något hur tight man vill ha handvärmaren. Framtill på handvärmarens ovansida finns två stora, vanliga knappar och på undersidan två gummiband. Genom att fästa gummibanden runt knapparna så hålls handvärmaren ihop på mitten. Utsidan är i ett vattentåligt material och insidan är av oklippt, naturfärgat lammskinn. Handtagsvärmaren är cirka 62 cm bred.

Nordly-Handvarmare-2Det bästa med denna produkt är att den verkligen håller händerna varma, och att den funkar lika bra för små och stora händer. Min mans händer är betydligt större än mina, men båda av oss tyckte att det var gott om utrymme inne i handvärmaren. Det går även mycket snabb att flytta handvärmare från ett handtag till ett annat, vill man så funkar det även att fästa runt en bygel om det är så att barnet brukar hålla sig i den och samtidigt vägra vantar.

Enligt informationen om Nordly Handvärmare så ska den fungera att använda på de flesta barnvagnsmodeller, och det får jag hålla med om. Jag har testat den på både singel- och syskonvagnar, bland andra Mountain Buggy Duet, Bugaboo Donkey, Maxi Cosi Stella, Joolz Geo, Easywalker Mosey och ett par till, och handvärmaren har varit kompatibel med samtliga handtag. Det mest imponerande är kanske Donkeyns handtag, det är ganska platt och brett, men det var inte ett problem att få fast handvärmaren ändå. En mycket smidigare lösning för att köra barnvagn med varma händer, än vad vantar är i och med att de så ofta ska av och på för att hjälpa barnen med snoriga näsor och annat. Nu har jag bara testat Nordly Handvärmare i som kallast några plusgrader, men jag är övertygad om att den kommer hålla varmt även i vintriga minusgrader.

Easygrow Leg Support

$
0
0

easygrow-leg-supportAtt den perfekta vagnen inte existerar och aldrig kommer kunna existera får vi helt enkelt leva med. Det går helt enkelt inte att få alla drömegenskaper ihopfästa på ett och samma chassi. Som tur är så finns det gott om väldigt smarta tillbehör som på olika sätt kompletterar en vagn som kanske inte har allt det där man önskar att den hade. Ställbart fotstöd eller bara ett längre eller mer rejält fotstöd är en funktion som jag ofta ser efterfrågas, och därför nappade jag direkt när norska Lilleprinsen.no frågade mig om jag ville testa det universala fotstödet Easygrow Leg Support. Fotstödet är utformat för att vara kompatibelt med de flesta vagnar och av de jag testat det i så har det storleksmässigt aldrig varit något problem. Fotstödet är totalt 52 cm långt, 30 cm brett vid grenhålet och 20 cm smalt på det smalaste stället, vilket är allra längst in på fotstödet. Easygrow Leg Support är ledat och den yttre delen kan därför vinklas så att det är antingen vågrätt eller nedfällt. Inga knappar behövs pressas in, det är bara att trycka fotstödet uppåt eller nedåt. Förutom hålet för vagnens grensele finns även två kardborremmar längst upp på fotstödet, som ska användas för att fästa fast fotstödet i vagnens sittdel. Jag har testat Easygrow Leg Support i tre populära vagnar som saknar eget ställbart fotstöd: Baby Jogger City Mini GT, Babyzen Yoyo+ och Carena Kobbe.

easygrow-leg-support-baby-jogger-city-mini-gtBaby Jogger City Mini GT
Passformen för Easygrow Leg Support i City Mini GT är riktigt bra, de ser faktiskt ut att vara som gjorda för varandra och fotstödet smälter väldigt väl in med barnvagnens design. Det var enkelt att få igenom vagnens grensele genom fotstödet. I GTs sidor finns två ringar för att fästa upp sittdyna eller åkpåse i, och det går bra att använda dessa att binda upp fotstödet med. Fotstödet satt fast godkänt bra, det var lite ruckbart men det glider inte ur. Däremot var kardborrbanden egentligen lite för långa och det var svårt att få fästningen att se snygg ut. Det går att fälla ihop vagnen med fotstödet i, men i och med att fällningsremmen hamnar under fotstödet så är det inte lika smidigt som det var innan. Med Easygrow Leg Support nedfällt så tänker man knappt på att det sitter i vagnen. När man fäller ut det så förbättrar och förlänger det vagnens liggläge rejält! Så gillar man denna typ av vagn och har ett barn som ofta sover i barnvagnen så tror jag att fotstödet kan vara ett uppskattat tillbehör som blir flitigt använt.

easygrow-leg-support-babyzen-yoyoBabyzen Yoyo+ 6+
En av de mest populära av de handbagagesmå vagnarna är förstås originalet Babyzen Yoyo, på bilden syns senaste versionen Yoyo+ med sittdel, som alltså är den som kallas 6+. Jag tyckte inte att det var helt enkelt att fästa fast Easygrow Leg Support i Yoyo+, men fick till slut till en lösning som gjorde att fotstödet inte gled ur. Skulle jag vilja ha fotstödet där mer permanent hade jag nog eventuellt funderat på om det fanns något bättre sätt att fästa den, nu använde jag mig av selremmarna och klädseln som de var. Fotstödet gör stor skillnad för vagnens liggläge. En 1-2 åring behöver knappast dingla med benen alls. Men det påverkar också vagnens storlek ihopfälld och Yoyo är inte längre handbagageliten med Easygrow Leg Support i sittdelen. Även om man fäller in den så blir vagnen både längre och bredare. Ska man inte flyga med vagnen är detta dock en marginell skillnad som man knappast behöver tänka på. Fotstödet gör inte vagnen mindre smidig att slänga in bak i bilen.

easygrow-leg-support-carena-kobbeCarena Kobbe
På bilden står det Carena Kobba men det skyller vi på min slarviga gravidhjärna. Givetvis är det en Kobbe på bilden och i den här vagnen tycker jag att Easygrow Leg Support satt riktigt bra. Selens grenband är ganska brett och håller fotstödet lite på plats, men bäst är ringarna i sittdelens sidor, som var perfekt placerade för att passa med fotstödets kardborrband. De gick att dra runt och att fäsat ihop snyggt, utan längre, löshängande tampar. Med fotstödet nedfällt syns det inte så mycket, men det vågrätt utfällt får man till ett betydligt längre liggläge. Precis som med Yoyo så sticker fotstödet ut en del när Carena Kobbe fälls ihop med Easygrow Leg Support på, men så länge man inte planerar att flyga med vagnen så gör storleken ingen större skillnad och själva ihopfällningen påverkas inte. Kobbe fälls med knappar på handtaget.För att låsa ihop chassit med det på får man dock pressa till lite extra.

Jag tycker att Easygrow Leg Support är ett riktigt smart tillbehör, som kanske främst uppskattas av den som har en sittvagn i stil med de jag visar i detta inlägg och som vill börja använda vagnen med ett lite mindre barn, som gärna vill ha benen uppe och som fortfarande sover ofta i vagnen. Då blir Easygrow Leg Support användbart under övergångsperioden, tills behovet av fotstöd kanske inte ser likadant ut. Även om det påverkar storleken på vagnen ihopfälld, så är det i de flesta fall snabbt gjort att montera loss fotstödet, vilket gör att det inte alls behöver utgöra ett hinder för att vagnarna ska kunna användas under en resa. Med vissa vagnar i handbagagestorlek så går Easygrow Leg Support med stor sannolikhet in i vagnens förvaringsväska och påverkar då kollits storlek endast nämnvärt. Så, har man en favoritvagn som man saknar ställbart fotstöd på, då kan Easygrow Leg Support absolut vara värt att testa!

Byta från liggdel tidigt med Inovi Large i sittdelen

$
0
0

Third time’s a charm lyder uttrycket men nu är jag inne på mitt fjärde liggdelshatande barn av fyra möjliga och om något är min minsting den som avskytt vagnen allra mest. Jag vet allt om bärselar vid det här laget (och älskar dem!) men vill också väldigt gärna kunna vila ryggen ibland. Jag har tidigare skrivit om Inovis sittdynor och vad skillnaden mellan Inovi Medium och Inovi Large är. Nu har jag återigen blivit räddad av denna dyna, som verkligen är det bästa tillbehöret som finns för den som vill byta från liggdel till sittdel lite tidigare än vid de allmänt rekommenderade 6 månaderna. Min bebis är nu drygt fyra månader gammal och jag har den senaste månaden använt Inovi Large i fyra olika vagnar – både ergonomiska och vanliga sittdelar.

Inovi Large i Bugaboo Donkey 
Dynan fungerar utmärkt i Bugaboos ergonomiska sittdelar. Sidokuddarna ger ett väldigt bra stöd i Donkeyns lite smalare sittdel, men även i Buffalo och Cameleon så får Inovi-dynan samma effekt. Jag hört ofta om föräldrar som tycker att det ”ser” trångt ut, men kom ihåg att själva poäng med denna dyna är att den ska krama åt barnets kropp och ge ett bra sittstöd. Har man dessutom Bugaboos ergosittdelar med den nya, femdelade selen så går det på mindre än en halv minut att få dynan på plats.

Inovi Large i Easywalker Mosey Plus
Selen i Easywalker Mosey+, den nya versionen av min gamla favorit Mosey, är enkelt delbar och därför är det inte särskilt omständigt att sätta i Inovi-dynan. Eftersom att sidorna i Moseys sittdel är mjuka så får man inte riktigt samma omfamnande effekt i dynan men sidostödet är många gånger bättre än i sittdelen utan dyna i. Sittdynan hamnar också väldigt fint mitt i sittdelen, med utrymmet kvar överst på ryggstödet och med större delen av fotstödet outnyttjat.

Inovi Large i Cybex Priam Lux
Priam Lux är en vanlig sittdel, men Priam har också en Light 2in1 sittdel som är ergonomisk. Cybex Priam Lux-sittdelen är redan i sig ganska smal och ombonad men framför allt vid barnets höft så tycker jag att Inovi-dynan gör ett bra jobb med att stötta upp bebisens kropp.

Inovi Large i Britax Go Big
Inovis sittdyna i Britax Go och Britax Go Next, samt därmed också i Brio Go och Brio Go Next givetvis, är något jag testade redan när mitt tredje barn var bebis. Go Bigs sittdel har dock en annan konstruktion i flera avseenden. Dels har den fullt liggläge, dels har själva sittplattan en mer vågrätt vinkel. Inovi Large sitter som ett smäck i Go Big-sittdelen, och det är inget problem att få plats med både grenselet och grenremmen i samma selöppning i sittdynan. I ett mer upprätt sittläge så gör sittdelsramen att dynan ger ett stadigt stöd i sidorna. I liggläget öppnas dynan upp lite mer och ger en väldigt fint sovkomfort för bebisen.

Slutligen tänkte jag besvara några av de vanligaste frågorna jag får om Inovi Large-sittdynan:

När kan man börja med sittdel med Inovi-dynan?
Det beror såklart väldigt mycket på barnet, och i viss mån även på vagnen. Men jag har börjat lite försiktigt med sittdel från att mina barn har varit runt 3,5 månader och då främst använt sittdelen i liggläge eller en aning vinklat.

Passar dynan i alla sittdelar?
Den passar i alla de vanligaste duovagnarnar som jag har testat den i. Den har också funkat bra i lite mindre, vändbara sittvagnar såsom Bugaboo Bee och Cybex Balios med flera.

Vilken storlek på Inovi-dyna ska man välja?
Vill man använda dynan till ett litet barn så är det storlek Large / Big man ska välja, det är bara den dynan som har de stöttande sidokuddarna.

Hur länge kan man använda en Inovi Large-dyna?
Det beror också på barnet och vagnen. En smal sittdel och ett större barn innebär att dynan känns för trång tidigare, men ofta känns dynan överflödig så snart barnet sitter helt stabilt på egen hand. För mina barn har det varit lagom att plocka bort Inovi-dynan runt 7-8 månaders ålder.

Mina bästa tips när man ska sälja barnvagnstillbehör

$
0
0

Mina bästa tips inför försäljning av barnvagnar har jag skrivit om tidigare här på bloggen. I detta inlägg följer jag upp med tips på vad som kan vara bra att tänka på inför försäljning av barnvagnstillbehör. Inget av mina råd är något jag har någon slags vetenskapliga belägg för (men visst borde någon forska på barnvagnskunskap?) utan allt är baserat på min egen erfarenhet av barnvagnstillbehörsmarknaden:

– Säsong är allt!
När det är dags att sälja barnvagnstillbehör så är det viktigaste av allt att hålla koll på vilken årstid man befinner sig i. Det gäller också att, om man vill ha ut maximalt värde, kunna invänta rätt tidpunkt på året. Att sälja sin åkpåse på våren när man själv precis slutat använda den är absolut ingen omöjlighet, men då är efterfrågan som allra lägst. Tvätta den istället och lägg undan den till hösten. När temperaturen börjar närma sig nollan eller snöfallet kommer, då är det dags att göra en säljesannons. Vintersaker ska alltså säljas på hösten, sommartillbehör på våren. Tillbehör som saknar säsong – såsom skötväskor till exempel – kan säljas när som på året.

– Planera för försäljning redan vid inköp
Det här är på sätt och vis ett tråkigt råd. Jag tycker man ska köpa de tillbehör man behöver eller vill ha för att man ska använda dem, och inte vara rädd om dem bara för att åverkan kan påverka andrahandsvärdet. Men om man redan vid inköp av ett tillbehör vet med sig att saken kommer säljas framöver, då är det värt besväret att spara originalkartongen om sådan finns.  Jag vet inte varför, men jag tror att kartongen bidrar att att saken – trots att man vet att den är använd – ändå känns lite mer ny om man får den i dess originalförpackning.

– Att rengöra är en dygd
Man skulle kunna tycka att det säger sig självt men väldigt många överser med denna detalj: rengör ditt tillbehör. Så noga som möjligt. Självklart kan du sälja en sufflett med en fläck eller en dyna med en lös tråd eller en solkig åkpåse. Men man kan inte förvänta sig att få ut varans fulla värde. Att tvätta eller städa tillbehöret så noga som möjligt lönar sig alltid ekonomiskt.

– Kompatibilitetskoll
Många som söker tillbehör till sin vagn är osäkra på vilka tillbehör som passar. Det kan handla om allt ifrån exakt vilken babyskyddsadapter som hör ihop med deras chassit till om åkpåsen har selhål för selen i deras sittdel. Något som kan bidra till en lyckad försäljning är att i sin annonstext informera om detta i den mån man kan. Antingen genom att länka till en sida där informationen finns eller genom att upplysa ihop med vilken/vilka vagnar man själv använt tillbehöret.

– Sälj separat
Det är lockande lätt att vilja vara lat när man säljer sin barnvagn och då slänga med alla tillbehör på köpet. Och visst, om man vill bli av med grejerna så snabbt som möjligt så är det utan tvekan smidigt. Men vill man maximera sin ekonomiskt vinst så lönar det sig i princip alltid att sälja tillbehören separat.

Min slutgiltiga råd är samma som jag alltid ger när det gäller försäljning, och det är att satsa på snygga bilder. Lägg inte upp en bild på tillbehöret när det används, utan rengör det ordentligt och fota det mot en snygg, stilren bakgrund. Rent psykologiskt ska man inte fota åkpåsar, sittdynor eller andra mjuka tillbehör liggandes på marken utomhus, då känns de smutsiga. Lycka till med försäljningen!

Barnvagnleksaker – smarta spiraler!

$
0
0

I ett inlägg jag skrev 2014, det vill säga förra gången jag hade en bebis och den bebisen avskydde att åka barnvagn, så tipsade jag om fem olika knep för att få bebisen att börja gilla sin vagn. I år har jag fått göra en icke-favorit i repris genom att åter igen ha en bebis som tycker vagnen är pest och pina. Fördelen med det är att jag fick upp ögonen för en ny typ av barnvagnsleksak. De ovan är båda från SkipHop och fästs runt vagnens bygel (eller babyskyddets handtag) med kardborre. Jag har kvar den än, men nackdelen med denna leksak är att de kan bli lite knepiga i en sittdel då de roliga grejerna som hänger ned hamnar i knät på barnet.

En ny sorts leksak för barnvagn, och även babyskydd, är spiralleksaken. Jag har låtit min bebis testa två olika modeller och här kommer hennes och mitt utlåtande om dessa. Gemensamt har de att de viras runt bygeln och att de har olika typer av detaljer för att underhålla barnet under åkturen.

Från Happy Baby kommer barnvagnsleksaken Twirly Whirly, som vi slitit flitigt på sen bytet till sittdel.  Fördelen med denna leksak är att den är en lång spiral, som kan bredas ut över större delen av bygel. Den har fyra leksaker som hänger ned i något elastiska fästen. En stjärna jag tror det är tänkt att bebisen ska kunna gnaga på, en rolig blomma med små kulor i som gör att den skallrar – samt två djurhuvuden. Ett med bjällror och ett som piper om man klämmer på det. Djurens öron är dessutom prassliga. Denna spiral är proppfull av färger och mönster och för en vuxens ögon ser den ganska anskrämlig ut. Men för en bebis verkar den vara mycket fascinernade och min dotter har pillat på den många, långa stunder. Extra plus för att denna barnvagnsspiral sitter väldigt stabilt på bygeln. Det enda minus jag kan hitta är att de olika hängande leksakerna sitter väldigt tight runt spiralen, vilket gör det halsvårt att dra runt dem så alla hamnar åt rätt hål för bebisen.

Skip Hop har nu också hakat på trenden med barnvagnsleksaker i spiralformat, med sin Vibrant Village Musical Spiral Toy. I mina ögon är denna leksak helt klart vackrare att vila blicken på, med en mer enhetlig färgskala. Men den bjuder fortfarande på många olika nyanser och mönster för bebisen att titta på. Denna spiralleksak är lite kortare och lite tjockare, den håller ihop mer och kan inte sprida ut över en hel sittdelsbygel på samma sätt. Fler olika lappar sticker ut från kroppen på denna spiral, som ju faktiskt har formen av en tax. Bakdelen har två mjuka ben och från taxen hänger en bitleksak i röd plast med struktur, samt två ringar som skallrar mot varandra. Den mest utstickande egenskapen är dock att det finns en knapp på taxens huvud. Trycker man på den så spelar ljud upp, antingen en hunds glada skällande eller en melodi, det finns totalt två olika melodislingor. Min bebis har verkligen gillat musiken, men klarar inte av att själv förstå var hon ska trycka och trycka in knappen tillräckligt. Denna spiralleksak har färre nedhängande leksaker, vilket är ett litet minus, men den inbyggda speldosan har verkligen varit effektiv för att avleda när uttråkningsgnället börjar göra sig hört.

Jag hoppas det kommer ännu fler spiralleksaker på marknaden för de är väldigt enkla att flytta mellan olika vagn eller mellan babyskyddet och vagnen, så bebisen alltid har något att plocka med eller titta på. Har man som jag ett barn som behöver lite tid på sig för att finna ro i vagnen så kan jag varmt rekommendera en barnvagnsleksak som gör promenaden lite mer lockande även för barnet!


The Tiny Universe Åkpåse

$
0
0

The Tiny Universe var ett okänt märke för mig så sent som i somras, även om det i efterhand visade sig att jag sett deras barnkläder men misslyckats med att lägga namnet på minnet. När jag såg fick upp ögonen för deras linje med barnvagnsprodukter på Kind + Jugend-mässan i höstas så insåg jag direkt att det här var en åkpåse jag ville testa. The Tiny Universe tillverkar även regnskydd och skötväskor i matchande kollektioner. Åkpåsen finns i fem olika varianter, den på bilderna kallas Big Splash och, tycker jag, lyckas väldigt väl med att vara stilrent snygg och barnsligt rolig på samma gång. Åkpåsen huvudända är kantad med vit fuskpäls fäst med små knappar. Jag är inget större fan av pälskanter så jag har testat åkpåsen utan denna på. Bredden på The Tiny Universe åkpåse får jag till 49 cm. Åkpåsen är 100 cm lång i sin helhet och locket mäter 74 cm – en väldigt bra lockhöjd! På baksidan finns en ficka för upphängning, som funkar genom att den träs över ryggstödet på vagnar där ryggstöd och sufflett inte sitter ihop.

Tiny Universe åkpåse känns väldigt klassisk i sin design. Jag vet inte varför exakt men den påminner mig lite om min barndomsvinteroverall. Något man bara hoppar i och sen är man varm nog att med glädje ta sig an alla vinteräventyr. På framstycket finns en centrerad dragkedja som går hela vägen ned till fotändan. Dragkedjan är rejäl men känns inte alls vass. En tygkant som fästas med kardborre täcker hela dragkedjan, vilket jag tror håller värmen inne men framför allt väta ute. I och med konstruktionen med en dragkedja i mitten så kan åkpåsen inte öppnas upp helt. Det går inte heller att ta av framstycket för att endast använda baksidan som en slags sittdyna.

I bakstycket finns öppning för fempunktssele. Åkpåsen är enkel att sätta i och ta ur alla typer av sittdelar tack vare kardborreöppning. Man behöver alltså aldrig ta isär selremmar eller på annat sätt krångla för att få den på plats. En rolig liten detalj är att det nere vid fötterna på framsidan finns två små fickor, ungefär i lagom storlek för en napp eller annat småpill.

Det här är en riktigt varm och mysig åkpåse som med lätthet står emot några grader under nollan med bara ett lager vanliga kläder och en overall i ullfrotté på barnet. Men den funkar även bra vid några plusgrader utan att bli svettig. Framstycket är tjock stoppat och alldeles fluffigt, åkpåsen ger en förstklassigt ombonad känsla. Att locket går så pass högt upp gör också att andra ytterkläder på barnets överkropp är känns väldigt överflödigt när åkpåsen är stängd. När barnet sover och ska vara inbäddat finns det således inget att klaga på. Däremot kan det blir lite knepigt när barnet är vaket och kanske vill titta ut lite mer, eftersom att det inte finns något sätt att ha åkpåsen halvvägs öppen. Visst kan man dra ned dragkedjan en bit, men eftersom att locket är så rejält stoppat så faller det lätt tillbaka i samma position igen. Jag saknar någon slags knappar eller annat som håller flikarna åt sidan och detta kanske allra mest när jag rullat in i mataffären eller en galleria och inte vill att bebisen ska bli för varm. Som det är nu har jag gjort som på bilden längst till höger i collaget ovan, vikt kanterna åt sidan och klämt fast dem så under bygeln. Som sagt, detta är lätt ordnat med ett par tryckknappar, så man kan skapa som en V-ringning på åkpåsens öppning. I övrigt är The Tiny Universe Big Splash en riktig fröjd för ögat och en åkpåse som jag gillar precis lika mycket som min dotter verkar göra.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. HÄR kan du läsa mer om varför jag har affiliatelänkar på bloggen. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Köp The Tiny Universe åkpåse hos: Lekmer
Köp The Tiny Universe åkpåse hos: Babyland

Elodie Details vårkollektion 2018 – The Gilded Garden

$
0
0

Idag släppte Elodie Details sin vårkollektion för 2018. Där finns allt från snuttefiltar till lekmattor och förvaringslösningar, men mitt fokus är som alltid på barnvagnstillbehören. I kollektionen The Gilded Garden fokuserar vagnsaccessoarerna på de fyra fina färgutförandena Gilded Grey, Gold Shimmer, Dots of Fauna och Petite Botanic. Några av färgerna fanns bland annat på åkpåsar och eller skötväskor i förgående höstkollektion. Till våren släpper ED traditionsenligt nya sittdynor och regnskydd. Men som bilden ovan visar kommer också Stockholm Stroller 3.0 i två nya utföranden, och för den som vill så finns både Dots of Fauna och Petite Botanic som matchande solparasoll!

Fyra nya sittdynor från Elodie Details, och sittdynan i sig är vad jag kan se precis samma som förgående år. Ena sidan är glansigare, det är den mönstrade sidan om sittdynan har ett mönster. Den andra sidan är enfärgad och har en känsla av pärlsammet över sig. I sidorna finns knytband så att sittdynan bättre ska kunna fästas upp i sittdelen. Elodie Details sittdynor har uttag för trepunktssele, har sittdelen en fempunktssele så brukar det gå bra att dra midjebanden runt dynans kanter.

Årets regnskydd är så fantastiskt vackra allihopa! Och Elodie Details regnskydd är mina favoriter bland universalregnskydd. Både för att de är så roliga med sina färger och mönster, och för att passformen gör att det funkar nästan lika bra på vilken barnvagn man än sätter dem. Av färgerna ovan är nog Gold Shimmer eller Dot of Fauna mina favoriter, de känns härligt våriga och förhoppningsvis kan de pigga upp lite i alla de slaskiga regn vi ännu har framför oss.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. HÄR kan du läsa mer om varför jag har affiliatelänkar på bloggen. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Handla Elodie Details hos: Lekmer
Handla Elodie Details hos: Babyshop

Bugaboo High Performance Regnskydd

$
0
0

Strax före årsskiftet 2017-2018 släppte Bugaboo sitt nya regnskydd, High Performance Rain Cover. Detta är Bugaboos andra High Performance-produkt, den första är den mycket omtyckta High Performance-åkpåsen. På bilderna ovan skymtar den i en av Bugaboos nya färger, den vackra blå nyansen kallas Sky Blue och har utan tvekan tagit över som min favorit efter den förra blå, Ice Blue. Dessutom passar Bugaboo High Performance Skye Blue så mycket bättre till Donkey2-färgen Blue Melange. Vad som mer kommer komma i HP-serien vet jag inte, men efter att ha fått testa HP-regnskyddet kan jag konstatera att Bugaboo gör helt rätt i att kalla dessa för deras högpresterande produkter. Det är kvalitet och design i bästa format.

I nuläget medföljer regnskydd med alla Bugaboos barnvagnsmodeller. De är i klarplast och i ärlighetens namn är de både klumpiga att ta på vagnen och väldigt utrymmeskrävande när de inte används. Detta High Performance regnskydd måste alltså köpas till separat. Det finns en modell för Bugaboo Bee, en för Cameleon och en som funkar för Donkey, Buffalo och Runner. Regnskydden finns i två färger: svart och blå. Alla regnskydd kostar 660 kr hos svenska återförsäljare. Jag har testat Donkey/Buffalo/Runner-regnskyddet i svart färg på Donkey2.

Precis som Bugaboos ordinarie regnskydd är också HP-regnskyddet till stor del tillverkat av klarplast. Men inte enbart. Såväl fotända som huvudända är tillverkat av ett mer slittåligt material i blått eller svart, beroende på vilken färg man väljer. På huvudändan av regnskyddet ser man den dragkedja som följer förvaringsfickan. Tvärs över regnskyddet, längs med sufflettens kant, löper också en dragkedja. Den ligger dold under ett reflexband, som faktiskt syns väldigt väl i mörkret. På båda sidor av regnskyddet finns en kil med meshnät, för bättre ventilation i sittdelen när regnskyddet är på.

Jag var initialt skeptisk till detta regnskydd. Ännu ett originalregnskydd som ska ligga och ta upp plats, tänkte jag. Men det fick jag äta upp. Sen jag tog på HP-regnskyddet på Donkeyn första gången så har jag faktiskt inte använt något annat regnskydd på vagnen en enda gång. Detta regnskydd går ruskigt snabbt att ta på vagnen och är nästan lika enkelt att ta av. Men det bästa är hur smidigt det är att ha på vagnen om man ska ta ur eller sätta i barnet. Dragkedjan kan öppnas från ena långsidan till den andra. Regnskyddet håller fortfarande bra form och skyddar suffletten, och viker man den nedre delen av regnskyddet åt rätt håll så förbli sittdelens insida helt torr. När jag kom hem från en promenad i regnet kunde jag alltså lätt lyfta ur min bebis ur vagnen utan att först ta loss regnskyddet. Men också när jag växla mellan att vara utomhus och att åka buss, tunnelbana eller gå in i en affär, så var det supersmidigt att kunna öppna upp så mitt barn kunde se bättre när vi var under tak.

Universalregnskydd har fortfarande en styrka i att man kan dra ut dem så att de även täcker sidokorgen. Men har man en Donkey2 så behövs det inte längre, eftersom att sidokorgslocket är i princip helt vattentätt. Har man den äldre versionen av Donkeyn så kan man köpa till sidokorgslocket även till den.

En av de vanligaste frågorna jag har fått är om Bugaboos High Performance-regnskydd lätt immar igen. Min erfarenhet har varit att om jag gått ute med vagnen i regnet medan min bebis sovit, så har regnskyddet inte immat. Men däremot har det blivit en lätt immig effekt, som på bilden till vänster ovan, om jag växlat mellan att gå ute och inne och därför öppnat upp och stängt igen regnskyddet. Det har dock aldrig blivit helt igenimmat utan mer lite suddigt, jag har dock utan problem fortfarande kunnat se in tillräckligt väl för att exempelvis kunna avgöra om hon somnat eller inte. Jag har inte upplevt att mitt barn på något sätt blivit mer svettig eller varmare av detta regnskydd än av något annat regnskydd. Jag upplever alltså inte alls att det blir instängt i sittdelen. Kilen i meshtyg verkar således göra ett bra jobb med att släppa in luft.

Ofta är regnskydd i klarplast minst sagt jobbiga att packa ihop, och så blir de dessutom stora också. Det är inte sant om Bugaboos HP-regnskydd. Efter att man låtit regnskyddet torka helt utspänt på vagnen så är det bara att lägga ned det på marken i C-form och ta tag i ändarna och dra ihop skyddet till en oval. Sen öppnar man upp dragkedjan i skyddets förvaringsficka och drar kanterna runt om regnskyddet och stänger igen dragkedjan igen. Man vänder på sätt och vis helt regnskyddet ut och in när den packas ihop.

Storleksmässigt blir High Performance-regnskyddet precis lagom för att förvara i den främre förvaringsfickan i Donkeyns varukorg. Den blir ungefär dubbelt så stort som ett universalregnskydd från Eloide Details, men något plattare.

Om man irriterar sig på Bugaboos ordinarie regnskydd, men tycker att universalregnskydd har för pösig passform, så kommer man älska HP-regnskyddet. Det är utan tvekan det regnskydd jag haft för Donkeyn som haft smartast funktioner och varit snyggast. Att det är så enkelt att använda är dock det allra viktigaste. Funktionen att kan öppna upp regnskyddet så rejält utan att det faller av sittdelen är fenomenalt och en grej jag lovordat regniga dagar då jag sprungit på stan i olika ärenden. Att jag som har en hel arsenal av regnskydd hemma ändå väljer detta först och främst säger nog allt. Nu ligger det permanent under Donkey och väntar på att vara guldkanten på framtida mulna dagar.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. HÄR kan du läsa mer om varför jag har affiliatelänkar på bloggen. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Köp Bugaboo High Performance Regnskydd hos: Babyshop

BOZZ Åkpåse Ergo

$
0
0

De allra flesta universalåkpåsar som finns är av vanlig modell. Och i den meningen finns två begrepp som bör redas ut. För mig är en universalåkpåse en åkpåse av ett märke som inte är ett barnvagnsmärke, som alltså inte är dedikerad till eller design för en viss barnvagnsmodell. Som när Bugaboo gör åkpåse, även om de kan funka i andra vagnar så är det inte en universalmodell för de är främst utformade just för Bugaboos. Nu finns det visserligen barnvagnar under namnet BOZZ, men dessa åkpåsar ser jag ändå som universalmodeller då åkpåsarna inte är tänkta för en specifik vagn. Och med vanlig modell på åkpåsen så menar jag helt enkelt den traditionella formen på en åkpåse, avsedd för en vanlig sittdel där ryggstödet vinklas ned till ett liggläge. Men sen ett drygt decennium tillbaka så är ju den ergonomiska sittdelen minst lika vanlig. Därför är det kul att BOZZ tillverkar en universalåkpåse formad just för ergonomiska sittdelar. För en mer ingående förklaring i skillnaden de två emellan kan man läsa mitt inlägg om skillnaden mellan ergonomisk och vanlig sittdel.

BOZZ Åkpåse Ergo har en framsida med ett lock som både kan tas av helt med hjälp av dragkedjan som går längs med sidorna. Men locket kan också öppnas upp på mitten framtill med en annan dragkedja. Bakstycket har öppning för sele. Här ser man också att bakstycket är uppdelar i två delar, en övre och en undre. Den undre är formsydd för en ergonomisk sittdels skålade form. Överst på åkpåsens bakstycke finns en ficka, att trä över ryggstödet så att åkpåsen inte glider nedåt när man sätter i barnet. När jag mäter åkpåsen får jag den till 98 cm lång och 45 cm bred, med ett 67 cm högt lock.

BOZZ Ergo har selöppning med kardborre, så det går riktigt snabbt att få den på plats eller att flytta åkpåsen mellan olika vagnar om man har flera. Det mångsidiga locket kan alltså öppnas upp på mitten och fällas ut som en lekfilt på golvet, eller öppnas upp helt om man verkligen vill  släppa in luft till barnet. Man kan som sagt också öppna upp längs med sidorna, och fälla ned locket mot fötterna. Om barnet är vaket och vill sitta mer aktivt med fri överkropp så kan man fälla ned lockets övre kant och hålla det på plats så med hjälp av tryckknappar. För att inte alla dragkedjor ska släppa in för mycket kyla så är dragkedjekorsningen i fotändan täckt av lite extra tyg som fästs med kardborre.

Passformen i ergonomiska sittdelar är verkligen superb. Där en vanlig åkpåse kan stjäla en del av sittutrymme i en ergosittdel med sin otymplighet så sitter BOZZ Ergo som ett smäck. Att den har en upphängningsficka man kan trä över ryggstödet bidrar ytterligare till att det här verkligen är en bra sittdel för ergonomiska sittdelar. Visserligen har inte alla ergosittdelar ryggstöd och sufflett som är separata, men har de det så sitter BOZZ Ergo glidfritt. Värmemässigt så är BOZZ Ergo någonstans i mitten på skalan. Jag tycker inte riktigt att den känns tjock nog för de allra kallaste dagarna, men såklart påverkas det även av hur barnet är klätt.  Jag tycker att locket är lite kort i förhållande till åkpåsens längd. Min minsting är på bilderna omkring 10 månader gammal och helt normallång, men inte ens på henne går åkpåsen hela vägen upp. På en tvååring kommer den ta slut någonstans mitt på bröstet. Sen tycker jag också att öppning känns stor och den går inte att dra åt. Lägger jag inte en filt runt min bebis överkropp så smiter ny kall luft in i åkpåsen hela tiden. Det syns kanske bäst på bilden överst till höger i collaget ovan, ett foto jag tog ovanifrån när dottern satt i åkpåsen. Det är en massa utrymme mellan hennes kropp och åkpåsens lock.

Slutsatsen blir alltså att Ergo verkligen är perfekt för ergosittdelar i teorin, men i praktiken känns den inte helt färdig. Hur bra det än är att åkpåsen sitter bra i sittdelen så är det ju ändå viktigare att den funkar med barnet som ska åka i vagnen. Den lite tunnare vadderingen ihop med vad jag upplever vara en väldigt vid öppning på åkpåsen gör att BOZZ Ergo inte riktigt får den värmande effekt jag skulle önska och då tappar den ju sin poäng. Som åkpåse för mildare väder blir den bättre, även om jag också då skulle vilja kunna dra åt om barnet så den uppvärmda luften stannar kvar inne i åkpåsen, men för att den ska funka hela vintern behöver en del uppdateringar göras.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. HÄR kan du läsa mer om varför jag har affiliatelänkar på bloggen. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Köp BOZZ åkpåse hos: Babyland
Köp BOZZ åkpåse hos: Lekmer

Skillnaden mellan Bugaboos ståbrädor – ny guide 2018!

$
0
0

Senaste uppdatering av min guide över Bugaboos ståbrädor gjorde jag år 2015, och nu är det hög tid att lägga till den senaste versionen, som faktiskt redan har funnits ett tag.

Bugaboo har i skrivande stund (våren 2018) släppt fem stycken olika versioner av sin ståbräda. Ingen av ståbrädorna kan fästas på någon vagn utan adapter. Till de tre första ståbrädorna har det funnits en medföljande stropp, som sett lite olika ut beroende på modell och som finns till för att ståbrädan ska kunna hängas upp när den inte används. Den fjärde och femte ståbrädan, som båda heter Bugaboo Komfort Ståbräda, behöver ingen stropp då de är självupphängande i olika lägen.

I samband med att Bugaboo släppte Bee5 i början av år 2017 så har ståbrädan fått en ändring och släppts i en ny version – Komfort+. Adaptrarna som nu säljs för Komfort+-ståbrädan fungerar inte med den första versionen av Bugaboo Komfort ståbrädan. Den nya ståbrädan kan användas på Bee5 utan adaptrar då fästena för Komfort+ är integrerade i Bee5-chassit. Ståvrädan kan, som bilden visar, användas med adapter till övriga av Bugaboos modeller (ej Runner) och då med adapter om man har en Bee3 eller Bee+. Adapters till den tidigare versionen av Komfort-ståbrädan kommer att finnas tillgängliga som servicedel. På Bugaboos hemsida kallas de olika versioner av Komfort-brädan för 2015 års modell och 2017 års modell.

Den första och äldsta ståbrädan, markerad med en rosa prick i bildguiden ovan, är kompatibel med Frog, Cameleon och Gecko. Ståbrädan känns igen på att den är helsvart utan några vita detaljer. För att använda denna ståbräda så krävs adaptrar som först fästs på bakstången på chassit, det är samma adapter oavsett vilken av de tre vagnarna ståbrädan ska användas till. Gecko har utelämnats i bildguiden ovan eftersom att den är vagn man sällan ser köpas och säljas numera. För att få på den äldsta ståbrädan på vagnen så måste man lägga chassit på sidan eller lyfta på det, ståbrädan sätts på från fel håll och snurras sedan på plats. Inte särskilt användarvänligt och ståbrädan är dessutom rätt skramlig att köra med.

Den andra ståbrädan, blå prick, och den tredje ståbrädan, grön prick, är faktiskt precis samma bräda, men med olika utseende på hjulet. Det är alltså enbart en estetisk skillnad. Anledningen är att hjulet är samma som på Bee, och äldsta versionen Bee Classic har ett hjul med en heltäckt, vit sida medan nyare Bee Plus och Bee3 har ett vitt hjul med ekrar. Därav har äldre versioner av ståbrädan det hela hjulet och nyare har hjulet med ekrar. Köpte man denna ståbräda ny så ingick alltid adaptrar för Bee och Cameleon. Ville man ha ståbrädan till Buffalo och Donkey så fick man köpa till en sådan adapter separat, för en extra utgift. De här två ståbrädorna klickas enkelt på chassit där adaptrarna sitter och har ett mycket mjukare rull. Saknar man någon adapter för denna variant av ståbräda så går de ännu att få tag på som reservdel hos Bugaboos återförsäljare men brukar även gå att hitta begagnade.

Den fjärde ståbrädan, Komfort Ståbräda fanns tillgänglig på marknaden från hösten 2015. För mer information, läs min recension av Bugaboo Komfort Ståbräda. Komfort Ståbräda har till skillnad från de äldre brädorna en upphängning utan stropp samt en sittpall, tillverkad och godkänd av Bugaboo, som följer med på köpet. När man köper ståbrädan ingår hjul, bräda och sittpall. Men inga adapters, de måste alltså alltid köpas till separat. Det är ett sep med adapter för Cameleon/Frog, ett för Bee (passar + och 3) och en adapter för Donkey och Buffalo. Komfort +, alltså 2017 års modell av brädan, har samma funktioner som den äldre Komfort-brädan. Båda ståbrädorna är även vändbara, för att man ska kunna skapa så bra benutrymme som möjligt för den som kör vagnen.

Jag fick tillgång till att testa Bugaboos Comfort-ståbräda från Baby Plus och på mina bilder ovan används den på Bugaboo Donkey2. Jag använder inte pallen just nu, men pallen kan förstås, precis som hjulet, fästas på båda sidor av ståbrädan. Eftersom att adaptern just på Donkeyn fästs något åt höger på chassit så väljer jag att även ha ståbrädan vinklad åt höger, för att kunna gå så normalt som möjligt bakom vagnen. För att fästa Komfort-ståbrädan i adaptern klickar man den bara på plats. För att lossa den trycker man in de två vita knapparna längst ut på ståbrädans armar. Att vinkla upp ståbrädan när den inte används är lika enkelt nu som på förra Komfort-ståbrädan.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. HÄR kan du läsa mer om varför jag har affiliatelänkar på bloggen. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Köp Bugaboos ståbräda hos: Babyshop

Viewing all 70 articles
Browse latest View live