Quantcast
Channel: Allt Om Barnvagnar -
Viewing all 70 articles
Browse latest View live

Britax Stay Cool – Sufflett och sittdyna för Smile 3

$
0
0
Recension av Britax Stay Cool sommartillbehör till Smile III

Britax Stay Cool – sommartillbehör till Britax Smile 3

Första versionen av Smile, Brio Smile, kom hösten 2012 och redan våren 2013 minns jag att jag var på studiebesök på BRIOS kontor nere i Malmö, och då önskade mig att de kunde göra en solsufflett till Smile. Och den som väntar på något gott behövde i det här fallet vänta 8 år samt två versioner till av vagnen. För sommaren 2021 kom så äntligen en breezy Britax Stay Cool sommarsufflett till Britax Smile III.

Även om Britax var lite sena på bollen, kan man tycka, så är jag glad att de kommit i gång med sommartillbehören. Just luftigare suffletter för varmt väder är väldigt populärt som komplement till barnvagnen. I synnerhet för de vagnar som har väldigt långa suffletter i hyfsat kompakt material. En egenskap som förstås är toppen under höst, vinter och vår – säsonger där den vanliga suffletten på Smile III briljerar. Men fram till nu har många köpt till Bugaboos Breezy Sufflett till sin Britax-barnvagn för sommaren. Det har funkat hjälpligt.

Men nu finns det alltså en egen Stay Cool-kollektion med luftiga sommartillbehör till Britax Smile III. Jag har fått tillgång till Britax Stay Cool Sittdyna och Britax Stay Cool Sufflett direkt från Britax för att testa för bloggen.

Recension av Britax Stay Cool Sittdyna

Recension av Britax Stay Cool Sittdyna

Sittdynans fulla produktnamn är Stay Cool sittdyna Smile III. Men till skillnad från suffletten skulle jag säga att sittdynan faktiskt är rätt universal. Dynan har två vertikala öppningar för selen, som löper längs med hela ryggstödet. Det gör att Stay Cool Sittdyna funkar perfekt med selen i Smile 3-sittdelen. Nere mellan barnets ben finns två horiosontella öppningar, för grenselet och för grenbandet.

På baksidan av sittdynan finns två remmar med kardborreband, som håller ihop selöppningarna så dynan sitter snyggt i vagnen. Man kan också dra remmarna genom sittdelsklädseln eller selen, för att fästa upp sittdynan bättre.

Britax luftiga sittdyna i Britax Smile III

Sval sittdyna som kan fästas fast i Smile 3

Öppningen för selen är T-formad högst upp, vilket innebär att selen lite grann hakar fast dynan i sitsen. På så sätt slipper man glid. Men använder man Stay Cool sittdyna i just Smile III så behöver man inte oroa sig för att den ska glida ändå. Överst på sittdynan finns två små öglor med kardborre. Dessa knäpper man ihop genom de två öglor som sitter överst på ryggstödet i Smile 3. Lite pilligt, men inte svårt. Väl på plats i vagnen så glider Stay Cool sittdyna inte en centimeter, hur mycket barnet än vrider och vänder sig.

Stay Cool Sittdyna är vändbar, men en sida i lite grövre meshnät. Vilken sida man har mot barnet ska inte spela någon roll, jag har valt den lite slätare sidan för att den känns mjukare mot huden – vilket är skönt på sommaren när barnet inte har så mycket kläder på sig. Oavsett hur den är vänd så ska materialet i Stay Cool sittdyna skapa en luftspalt som gör barnet lite mindre svettigt.

Jämfört med andra svala barnvagnsdynor för sommaren så tycker jag att Britax Stay Cool sittdyna gör ett jämförelsevis bra jobb. Den är varken sämre eller bättre än konkurrenterna, snarare väldigt lik exempelvis Bugaboo Breezy Sittdyna. Man kan inte förvänta sig magi, men sittdynan upplevs klart luftigare för barnet än vagnsklädseln eller en annan, mer glansig sittdyna.

Recension av Britax Stay Cool Sufflett

Recension av Britax Stay Cool Sufflett

Vad är egentligen en sommarsufflett, breezysufflett eller, som Britax kallar det, Stay Cool sufflett? Precis som fraserna ”breezy” och ”stay cool” antyder, så handlar det mer om en sufflett som ska göra vagnen mindre varm än en sufflett som ska skugga. Vanlig kritik mot den här typen av sommarsuffletten är att de släpper in för mycket solljus. Just Britax Stay Cool-sufflett skuggar faktiskt helt okej. Men sufflettens syfte är alltså att släppa in luft, så barnet inte blir överhettat i vagnen.

Britax Stay Cool-sufflett kommer med egna bågar, och är superlätt att bara klicka i sufflettfästena på vagnen. Suffletten passar enbart på sittdelen, och funkar alltså inte att använda på Britax Smile 3s liggdel. Den funkar inte heller, vad jag vet, på andra barnvagnar från Britax – eller på vagnar från andra märken. I skrivande stund finns suffletten bara i en färg. Jag hoppas Britax kommer öka utbudet med både fler färger och gärna mönster också.

Precis som den vanliga Smile 3-suffletten så kan även Stay Cool-suffletten förlängas. Detta gör man genom att öppna upp en dragkedja som löper tvärs över suffletten. Den har även en in- och utvikbar solskärm längst fram.

Britax sommarsufflett med utfällbart insektsnät

Britax Stay Cool-sufflett med inbyggt insektsnät

Kikar man in på insidan av Stay Cool-suffletten, precis under solskärmen, så ser man en svart dragkedja. Öppnar man upp den så faller ett insektsnät ut. Detta kan man sedan dra ned över sittdelen, runt fotstödet, för att skydda det sovande barnet från myggor, getingar och andra irriterande flygfän.

Myggnätet kan fästas på sittdelens sidor med små elastiska remmar och knappar. Det sitter inte helt dikt an mot sittdelen hela tiden, någon enstaka liten glipa kan uppstå. Så om en väldigt intelligent mygga har gett sig sjutton på att ta sig in lär den lyckas till slut. Men myggnätet sitter så pass bra att barnet får ett bra skydd mot insektsbett. Inte en enda gång under sommaren såg vi att något litet djur lyckats komma in till barnet medan det sov middag.

När man är klar med myggnätet är det bara att rullar ihop det och stoppa in det i suffletten igen. Man får vara lite försiktig och hålla ett finger emellan när man drar ihop dragkedjan. Är man för snabb och hårdhänt finns en risk att man kan fastna med blixtlåset i insektsnätet och råka dra sönder så det blir hål. Ska man använda myggnätet bör man dessutom ha sufflett i kort läge. Har man Stay Cool-suffletten förlängd så sitter myggnätet väldigt slappt runt fotstödet på Britax Smile 3.

Britax Stay Cool sufflett på Britax Smile III

Sommarsufflett med vädring som ger bra skugga

När man har förlängt Britax Stay Cool-suffletten så öppnar sig en vädringslucka ovanpå, som tidigare varit dold. Vinkeln är dock inte så att solen lyser rakt i ansiktet på barnet. Men skulle solen stå precis i fel läge på himlen så får man ändå rätt bra skugga över barnet med suffletten i icke förlängt läge. Utan tvekan är det dock när den är fullt utfälld som den ger bäst solskydd. En normalstor bebis på 9 månader, som skymtas på bilden ovan, har då skugga från topp till tå.

Öppningarna i sufflettens sidor har också de, i mitt tycke, en väldigt lagom storlek. Jag gillar faktiskt riktigt mycket hur Britax har balanserat meshdelarna som ska släppa in luft med sufflettens mer täckta delar. Utan tvekan kan luft cirkulera bättre genom Britax Smile 3-sittdelen om man har Stay Cool-suffletten på. Upplevelsen är att sittdelen blir mindre varm och svettig.

Mitt omdöme av Britax Stay Cool Sufflett och Sittdyna för Smile 3

Jag skulle inte säga att vare suffletten eller sittdynan från Britax Stay Cool är ett obligatoriskt inköp om man har en Smile 3. Och skulle jag tipsa om bara en av dem så skulle jag rekommendera suffletten. Detta eftersom jag tror att den gör större skillnad för barnets upplevelse inne i vagnen när det är varmt och svettigt på sommaren.

Men jag är rätt nöjd med hur sittdynan presterar den också. Vet man med sig att man har ett barn som lätt blir varm och svettig, vilket kan leta till irriterade hud om kroppsfukten ligger kvar mot huden länge, så är det ändå smart att göra det man kan för att det ska fläkta mer i vagnen. Hade jag själv haft ett barn jag ska köra i en Britax Smile III på sommaren så hade jag köpt till dessa två tillbehör. Det är synd att det tog Britax så lång tid att börja tillverka dem, men jag är glad att de fick till de så pass väl nu när de äntligen finns på marknaden.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Britax Stay Cool hos: Babyland
Se pris för Britax Stay Cool hos: Jollyroom

Inlägget Britax Stay Cool – Sufflett och sittdyna för Smile 3 dök först upp på Allt Om Barnvagnar.


Bugaboo åkpåse & HP-åkpåse vintern 2022/2023

$
0
0
Bugaboo Åkpåse och Bugaboo Multifunktionell vinteråkpåse 2022

Bugaboos sortiment har uppdaterats regelbundet under åren, och jag har skrivit åtskilliga guider och recensioner över de olika åkpåsemodellerna. För den som intresserad av en historisk tillbakablick så hänvisar jag till ett äldre inlägg om Bugaboos olika åkpåsemodeller. Vill man fördjupa sig i de två modeller som funnits tillgängliga de senaste åren, så kan man läsa min jämförelse mellan Bugaboo vanliga åkpåse och HP-åkpåse från 2019.

Hösten 2021 uppdaterad Bugaboo sina båda åkpåsemodeller – Bugaboo åkpåse och Bugaboo Multifunktionell åkpåse. Den senare även känd under namnet Bugaboo High Performance åkpåse. I det här inlägget går jag igenom hur åkpåsarna fungerar samt visar hur de sitter i Bugaboos ergonomiska sittdel, samt hur man viker åkpåsen för att den ska passa bra i liggdelen.

Bugaboo åkpåsar i siffror

Jag har själv mätt de två senaste modellerna av åkpåsar från Bugaboo. Med längd avses åkpåsens totalt längd i platt läge på golvet. Bredd är mätt på åkpåsens mitt. Båda åkpåsarna är något bredare i fotändan. Längd på locket är ett mått som kan säga en del om hur länge barnet kan sitta i åkpåsen utan att behöver komplettera med en filt på överkroppen.

Bugaboo ÅkpåseBugaboo Multifunktionell vinteråkpåse
Längd95 cm100 cm
Bredd40 cm44 cm
Längd på locket62 cm68 cm

Bugaboo åkpåse

Bugaboo åkpåse - med reflexdetaljer, fleecefoder och som kan vikas ihop för förvaring.

Bugaboo åkpåse är den något billigare (allt är relativt) och enklare åkpåsemodellen från Bugaboo. Den modell som säljs idag bygger i grunden på en av Bugaboos äldsta åkpåsemodeller. Bugaboo åkpåse har i den senaste versionen har fått reflexdetaljer – i loggan på framsidan och i de små prickarna på fotändan. Jag skulle säga att dessa detaljer visserligen syns i mörker, men bara marginellt. De räcker inte till för att man ska synas ordentligt i trafiken, så se till att komplettera med ytterligare reflexer på vagnen.

Åkpåsen finns i flera olika färger, där yttertyget har en matt finish. Åkpåsen är gjord för att vara vattenavstötande men är inte helt vattentålig. Vid regn eller riktigt blöt snö så tar jag alltid på regnskydd över vagn och åkpåse.

Kan vikas ihop i sig själv samt ny öppningen för selen

Nytt för Bugaboo åkpåse är att den nu på ett enkelt sätt kan vikas ihop och in sig själv, och då förvandlas till en kompakt kudde. Processen påminner en del om hur Bugaboos high performance regnskydd kan vikas ihop för förvaring under vagnen. Personligen vet jag inte om jag har växlat mellan att sitta i och ta ur åkpåsen särskilt ofta. Men för förvaring under sommaren så tycker jag det är smidigt att Bugaboo åkpåse kan bli till ett litet paket.

En annan uppdatering är öppningen för selen. I flera år har Bugaboo haft två långa skåror. Nu har man gått tillbaka till en variant som är snarlik hur det var innan tidigare, med två halvlånga skåror. Jag är osäker på vad fördelen med detta kan anses vara. Fördelen med två hellånga öppningar var att man aldrig behöver ta isär selen när man ska sätta i eller ta ur åkpåsen. Nu behöver man göra det. Samtidigt har alla Bugaboos egna barnvagnsmodeller numera en sele som enkelt delas i fem separata remmar. Så köper man en ny vagn och en ny åkpåse nu kommer selöppningen i åkpåsen inte spela någon större roll ändå.

Bugaboo åkpåse i Bugaboos liggdel och sittdel

Bugaboo åkpåse i sittdel och liggdel på Bugaboo Donkey

Bugaboos åkpåse är en väldigt mjuk och följsam modell, som funkar utmärkt i alla Bugaboos sittdelar och liggdelar. Ovan har jag fotograferat åkpåsen i Bugaboo Donkey 5, men den sitter lika bra i Bugaboo Fox och funkar även i Bugaboo Bee och Cameleon givetvis.

Vill man använda Bugaboos åkpåse i liggdelen så är det inget problem alls. Inte ens i Donkeyns lite smalare liggdel känns åkpåsen klumpig eller för stor. Det finns olika sätt för att få en åkpåse att ligga bra i en liggdel. Jag har skrivit mer om hur man kan göra i mitt inlägg om att bädda liggdelen med åkpåse. På bilderna ovan har jag bara lagt ner åkpåsen precis som den är. Vill man ha barnet så varmt som möjligt kan man ha locket helt uppdraget, annars kan man vika ned det till hälften för att släppa in mer luft.

I sittdelen fäster man Bugaboos åkpåse på två sätt. Dels har åkpåsen en upphängningsficka på baksidan, som träs över ryggstödet. Suffletten fäster man ovanpå. Åkpåsen har ett hål som man trär runt fällningsspärren, så man enkelt kan vinkla den ergonomiska sitsen till liggläge och tillbaka. Dels fästs åkpåsen medhjälp av selen i sittdelen, som hjälper den att hållas fast på plats. Tidigare fanns även en rem som skulle träs under sittplattan i sittdelen, men den är (tyvärr, tycker jag) borttagen på de senaste versionerna av Bugaboos åkpåsar.

Jag gillar verkligen den lilla kanten runt åkpåsen huvudända, som gör den mer ombonad att sitta i. För större barn är Bugaboo åkpåse smart utrustad med ett mer smutståligt material i fotändan. Det gör det enklare att torka rent om barnet har suttit med blöta skor i vagnen.

När ska man välja Bugaboo åkpåse?

Bugaboo åkpåse är en väldigt mysig modell. Jag gillar att själva åkpåsen har blivit ännu mjukare, utan att det tummats på design, passform eller värmehållande förmåga. Vad gäller värme så känner man på Bugaboo åkpåse att det är en lite tunnare modell. Om vintern där man bor sällan innebär minusgrader, så räcker det utmärkt med den här åkpåsen. Om man bor det det blir rejält kallt så kan Bugaboo åkpåse funka, men man kanske kommer vilja komplettera med en filt.

För mig som bor i Stockholm har det funnits vintrar då Bugaboo åkpåse räckt utmärkt, medan andra vintrar varit alldeles för kalla och krävt en mer varm och rejäl åkpåse. Då har jag föredragit Bugaboo high performance åkpåsen.

Jag skulle välja Bugaboo åkpåse om följande saker stämmer:

  • Du vill ha en ergonomisk åkpåse som sitter perfekt i en ergosittdel
  • Att åkpåse och vagn matchar är något du tycker är snyggt
  • Du är bosatt i en del av landet som bjudet på mild vinter, sällan eller aldrig minusgrader
  • Det är viktigt att åkpåsen är mjuk och gosig samt funkar både i liggdel och sittdel

Bugaboo Multifunktionell vinteråkpåse

Bugaboo Multifunktionell vinteråkpåse - med justerbar värme, små reflexer och avtagbartlock.

Kärt barn har många namn, och åkpåsen som länge gått under namnet High Performance Åkpåse verkar nu ha fått Multifunktionell vinteråkpåse som officiellt namn i Sverige. Potato, potato säger jag. Det är samma åkpåse vi pratar om, och detta är den tredje versionen av Bugaboos HP-åkpåse. Läs gärna mitt tidigare inlägg om skillnaderna mellan Bugaboo High Performance och High Performance + åkpåsarna.

Precis som innan finns Bugaboo Multifunktionell Vinteråkpåse i flera olika färger. Denna dyrare variant av Bugaboos åkpåse har en del egenskaper gemensamt med den billigare Bugaboo åkpåsen. På baksidan av fotändan finns de små reflexprickarna och på framsidan finns Bugaboo-loggan i reflexmaterial. På insidan av åkpåsen, nere i fotändan, är åkpåsen klädd med ett svart, mer tåligt material. Det är praktiskt om man har större barn som är uppe och går själv och sedan ska sitta i vagnen med skorna på.

Som bilden längst ned till höger i collaget ovan visar, så är Bugaboo Multifunktionell vinteråkpåse sydd för att sitta perfekt i en ergonomisk sittdel. Fördelen med att använda en ergoåkpåse i en ergonomisk sittdel är förstås passformen. En vanlig åkpåse kan göra sittdelen trängre än nödvändigt, och även ha en viss tendens att glida nedåt. En ergonomisk åkpåse följer sittdelens form och ger utrymme för barnet, samt mindre glid.

Skillnaden mellan den nya åkpåsen och äldre versioner

Jämfört med tidigare varianter så har Bugaboo Multifunktionell vinteråkpåse bara fått några mindre uppdateringar. Förutom färger och reflexdetaljer så är det öppningen för selen som har gjorts om. Från de två långa skårorna längs med hela ryggstycket, till två lite kortare öppningar ovanpå varandra på vardera sida. Bugaboo har även tagit bort det tygband som tidigare kunde träs under sitsen i Donkey, Cameleon och Buffalo. Antagligen har denna detalj förhandlats bort som en följd av att Fox har en annan design, där man inte kan lyfta upp sittplattan.

Båda Multifunktionell vinteråkpåse och Bugaboos vanliga åkpåse har avtagbara lock. Man kan också välja att öppna upp åkpåsen nedifrån, så barnets fötter kan sticka ut. Multifunktionell vinteråkpåse har en vattenavvisande utsida och vattentåliga dragkedjor. Vid regn eller blötsnö skulle jag ändå sätta på ett regnskydd över åkpåsen och vagnen.

Bugaboo Multifunktionell vinteråkpåse i liggdel och sittdel

Bugaboo Multifunktionell vinteråkpåse, High Performance åkpåse, i Bugaboo Donkey sittdel och liggdel

Bugaboo Multifunktionell vinteråkpåse kan användas i liggdel, även i Donkeyns smala liggdel. Den blir lite mer bylsig och knölig i formen än den vanliga åkpåsen. Vill man få till något bättre passform kan man trycka in fotändan, in i åkpåsen. Det får åkpåsen att smalna av något och kortas av en bit. Med den här åkpåsen i liggdelen blir det rejält varmt och gosigt. Det räcker med ett lager ull på barnet, samt ett mer vind- och vädertåligt lager för när man ska lyfta upp sin bebis. Läs gärna mitt inlägg med tips om hur man klär sitt barn i barnvagnen på vintern.

Vill man ha åkpåsen i sittdelen så får man den att sitta stadigt dels genom att trä selen genom selhålen, dels genom att dra upphängningsfickan på åkpåsens baksida över ryggstödets huvudända. Öppningen för sittdelens fällningsmekanism bidrar lite extra till att hålla åkpåsen på plats, så den inte kan glida i sittdelen.

Bugaboo Multifunktionell vinteråkpåse är riktigt mysig i Bugaboos ergonomiska sittdelar. Jag har haft mina barn i den här åkpåsen i Donkeyns sittdel under många vintrar, och varit väldigt nöjd. Locket kan vara helt uppdraget och täcker då en bra bit upp mot hakan. Eller så kan man vika ned det, och till och med knäppa fast lockets övre kant runt bygeln.

När ska man välja Bugaboo Multifunktionell vinteråkpåse?

Den främsta skillnaden mellan Bugaboos dyrare och billigare åkpåse är den värmehållande förmågan. Den multifunktionella åkpåsen har fått sitt namn för att den kan anpassas efter säsong och väder. Locket kan öppnas upp och inuti finns ett litet duntäcke som kan tas ut. Utan det extra inlägget är Multifunktionell vinteråkpåse ungefär lika varm eller något svalare än Bugaboos vanliga åkpåse. Den passar i det läget perfekt för höst och vår, samt för milda vinterdagar. Med inlägget i locket så blir Multifunktionell vinteråkpåse varmare, och fungerar även en kall vinterdag med minusgrader.

Jag skulle välja Bugaboo Multinationell vinteråkpåse om följande saker stämmer:

  • Du har en Bugaboo-vagn med ergonomisk sittdel och vill ha perfekt passform på åkpåsen
  • Möjligheten att matcha åkpåse och barnvagn är något du prioriterar
  • Vintern där du bor brukar bli kall, ofta med minusgrader
  • Du vill slippa ha två åkpåsar och istället kunna anpassa åkpåsens värme

Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Bugaboo åkpåse hos: Bonti
Se pris för Bugaboo åkpåse hos: Bugaboo

Inlägget Bugaboo åkpåse & HP-åkpåse vintern 2022/2023 dök först upp på Allt Om Barnvagnar.

Petite Chérie Åkpåse Limited Edition

$
0
0
Recension av Petite Chérie Limited Edition åkpåse 2022.

Recension av Petite Chérie Åkpåse

Petite Chérie har under många år tillverkat barnvagnstillbehör, med nya kollektioner för varje säsong. Första gången jag skrev om en åkpåse från märket var i januari 2015. Den äldre versionen av en vinteråkpåse från Petite Chérie var väldigt mysig och höll värmen väl. Jag minns att jag använde den riktigt mycket med min bebis den vintern. Men den var också rätt basic i sina funktioner.

Därefter har märkets åkpåsar utvecklats. År 2016 kom en åkpåse från Petite Chérie med två olika lock, ett koncept som jag personligen gillar skarpt. Just den modellen tillverkas inte längre. Men åkpåsarna från märket har fortsatt att utvecklas, både sett till design och till funktion.

Den senaste varianten av åkpåsen, som jag provat nu, kallas för Petite Chérie Limited Edition Åkpåse. Det handlar om ett mindre utbud åkpåsar med utvalda funktioner eller detaljer. Bland annat finns denna åkpåse med dragkedja på mitten och stora fickor, samt en formgivning som påminner lite om aktuella trender för ytterkläder. Följande är antagligen inte modebranschens korrekta term, men jag brukar kalla det för lurvfleece.

Petite Chérie Limited Edition Åkpåse i siffror

Petite Chérie Limited Edition Åkpåse mäter jag till prick 100 cm lång. Drar man ut tyget lite kan den blir några centimeter längre. Åkpåsen är rätt bred, 50 cm när jag mäter precis på mitten. Det ger en bra vidd inuti tycker jag. Även större barn kan få plats med armarna utan att det känns för trångt. Åkpåsens lock har jag mätt till 72 cm högt. Åkpåsen är standard i både längd och lockhöjd, vilket betyder att de flesta barn ryms bra i alla fall till cirka 3 års ålder.

Åkpåse som har gott om bra detaljer

Åkpåsen har kardborreöppningar för selen och upphängningsficka baktill.

Åkpåsen går att öppna med dragkedja på mitten, som inte går hela vägen ned utan slutar strax ovanför fotändan. En fördel med det är att det inte läcker in kall luft vid barnets fötter. Något som är ganska vanligt om åkpåsen har ett avtagbart lock som kan öppnas från båda håll. Då tycker jag att det ofta uppstår en liten glipa längst ned. En nackdel med denna typ av öppning är att man inte kan använda bakstycket separat, som en sittdyna. Jag gillar själv öppning mitt på åkpåsen lite extra mycket om den ska användas med en liten bebis, särskilt i en liggdel.

Åkpåsens lock kan vikas ned på båda sidorna, och fästs så med en tryckknapp. Har vagnen en bygel på sittdelen kan man på så sätt knäppa fast åkpåsen runt bygeln. På båda sidorna finns en ficka med dragkedja. Fickorna är riktigt stora och rymmer med lätthet både snuttefilt, napp, leksak, vantar och annat smått och gott.

Så sitter åkpåsen i olika slags sittdelar

Så sitter Petite Chérie åkpåse i vagnar från Thule, Emmaljunga, Joolz och Beemoo.

Till skillnad från de första versionerna av Petite Chérie Åkpåse så har de som säljs 2022 fått kardborreöppning för selen. Det innebär att åkpåsen kan användas i alla sittdelar, oavsett om selen kan tas isär eller inte. På åkpåsen baksida finns två olika sätt att fästa upp den i sittdelen. Dels finns en upphängningsficka. Har man en barnvagn där sittdelen inte sitter ihop med suffletten, som exempelvis på flera av Bugaboos ergonomiska sittdelar, så kan man på så sätt trä åkpåsen över ryggstödet. Då kan inte åkpåsen glida ner något när barnet sätter sig i den.

Men på Petite Chérie Limited Edition Åkpåse finns även två långa remmar med kardborre. Med hjälp av dem kan man fästa upp åkpåsen i andra sittdelar. Remmarna kan exempelvis dras genom selen eller in under sittdelsklädseln. Den här åkpåsen har en normal form, och passar i alla sittdelar men kommer stjäla lite av utrymmet i ergonomiska sittdelar. För den typen av sittdel så kan en ergonomiskt formad åkpåse sitta snäppet bättre.

Petite Chérie Åkpåse för bebis och i liggdel

Petite Cherie åkpåse i liggdel och för barn som ska sova i sittdel.

Som jag skrev ovan är jag extra förtjust i åkpåsar med dragkedja på mitten om den ska användas i liggdel. Att den här åkpåsen är rymlig på bredden betyder inte att den är för stor för en liggdel. På bilderna ovan har jag testat den i liggdelen tillhörande Joolz Geo 3. Läs gärna mitt inlägg med tips om hur man bäst bäddar i liggdelen med åkpåse.

I mitt tycke funkar Petite Chérie Limited Edition väldigt bra i liggdel. Öppnar man upp dragkedjan en bit och knäpper fast locket åt sidorna så får man till en väldigt bra öppningen för bebisens huvud. Och för större bebisar, som sover mycket men i sittdel, så ger dragkedjan på mitten lika bra åtkomst för när man smidigt vill kunna öppna. På så sätt riskerar barnet inte att ligga och bli svettig i åkpåsen när man kommer in från promenaden men det inte är dags att vakna än.

Mitt omdöme av Petite Chérie Åkpåse

Den värmehållande förmågan i Petite Chérie Limited Edition Åkpåse upplever jag som precis samma som i andra vinteråkpåsar jag har testat tidigare från samma märke. Min erfarenhet är att det räcker fint ned till minusgrader. Är det riktigt kallt behöver man förstås tänka enligt ”lager på lager”-principen och klä sitt barn rätt. För mina tips om hur man gör det bäst, läs mitt inlägg om vad barnet ska ha för kläder på sig i vagnen på vintern. Petite Chérie Limited Edition är en bra åkpåse för den som vill ha en modell som passar både i sitt- och liggdel, och som gärna hänger med i aktuella trender vad gäller färg, mönster och design.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd.

Se bästa pris för Petite Chérie åkpåse hos: Jollyroom

Inlägget Petite Chérie Åkpåse Limited Edition dök först upp på Allt Om Barnvagnar.

Bugaboo Ståbräda – komplett guide

$
0
0

I den här guiden förklarar jag allt du behöver veta om Bugaboos ståbräda och vad skillnaden är mellan olika Bugaboo-ståbrädor. Jag visar med en tabell längre ned i inlägget vilka adaptrar man behöver för vilken barnvagn, och vilka ståbrädor som kan fästas direkt på de Bugaboo-vagnar som har inbyggda fästen. För att underlätta så har jag valt att numrera ståbrädorna efter i vilken ordning de har sålts. Den äldsta versionen av ståbrädan kallar jag nr 1, och nr 6 är den senaste ståbrädan, som släpptes i början av 2023.

Vad är skillnaden på Bugaboos ståbrädor?

Guide till Bugaboo Ståbräda

Det finns flera skillnader mellan Bugaboos olika ståbrädor. Den äldsta varianten (1) är helt svart och kom med fästen som var kompatibla med Camelen, Frog och Gecko (de Bugaboo-modeller som såldes då). Ståbrädan kunde fästas upp med en elastisk stropp och var krånglig att montera på chassit. De nästa två varianterna (2 + 3) är egentligen samma ståbräda, med med olika hjul. Dessa två ståbrädor kom med fästen för Bee och Cameleon. Ville man ha ståbrädan på Buffalo eller Donkey fick man köpa till en separat adapter. Den kostade 120 kr om jag minns rätt.

Därefter lanserade Bugaboo ståbrädan som idag kallas Komfort (4). Det var den första av den nyaste generationen ståbräda, som framför allt kännetecknas av två nya egenskaper. Dels kommer dessa ståbrädor med en avtagbar sittpall. Dels kan de fällas upp i flera steg, så ståbrädan inte är i vägen om man ska promenera med vagnen utan att ett barn står eller sitter på åkbrädan. Komfort och Komfort + (5) har precis samma egenskaper. Det enda som skiljer dem åt är fästena.

Bugaboo Komfort+ är den enda ståbrädan från Bugaboo som funkar på alla Bugaboos barnvagnar med inbyggda fästen (ej Butterfly), och som har adapter för övriga Bugaboo-vagnar (ej Runner, som inte funkar med någon ståbräda). Bugaboo Butterfly har sin egen ståbräda (6), då den vanliga Komfort+ ståbrädan inte fungerar säkert ihop med lilla, lätta Butterfly. Butterflys ståbräda kan inte användas på någon annan barnvagn.

Vilken Bugaboo-ståbräda passar på vilken vagn?

#Modell:Kompatibilitet:Bra att veta:
1Bugaboo StåbrädaMed adapter:
Cameleon
Frog
Den äldsta Bugaboo-ståbrädan var krånglig att montera på och hade ingen egen sittpall, men det finns ett annat företag som tillverkade en Tiny Tots-palls om gick att fästa på brädan.
2Bugaboo StåbrädaMed adapter:
Bee
Buffalo
Cameleon
Donkey
Frog
Det finns ingen sittpall till denna ståbräda. Den fästs upp med en elastisk stropp när den inte används.
3Bugaboo StåbrädaMed adapter:
Bee
Buffalo
Cameleon
Donkey
Frog
Exakt samma ståbräda och exakt samma fästen som ståbräda 2, men andra hjul. Hjulen ändrades från heltäckta sidor som på Bugaboo Bee Classic till vita ekrar som på Bugaboo Bee Plus.
4Bugaboo KomfortMed adapter:
Bee
Buffalo
Cameleon
Donkey
Frog
Den första versionen av Bugaboos nuvarande modell av ståbräda, Komfort, kom med en avtagbar sittpall och funkade på alla modeller som såldes då, med rätt adapter. Dessa är idag svåra att få tag på. Ståbrädan kan enkelt fällas upp när den inte används.
5Bugaboo Komfort+Med adapter:
Bee +
Bee 3
Buffalo
Cameleon
Donkey
Donkey 2
Donkey 3
Frog

Inbyggda fästen på:
Ant
Bee 5
Bee 6
Donkey 5
Fox
Fox 2
Fox 3
Komfort + är i grunden exakt samma ståbräda som Komfort, med avtagbar sittpall och som går att fälla upp när den inte används. Skillnaden är att Komfort + har andra fästen. Endast denna ståbräda fungerar på de av Bugaboos barnvagnar som har inbyggda fästen (förutom Butterfly).
6Bugaboo Butterfly StåbrädaInbyggda fästen på:
Butterfly
Denna ståbräda har andra mått och är endast kompatibel med Bugaboo Butterfly. Precis som Komfort och Komfort+ så har även Butterfly Ståbräda en avtagbar sittpall och kan fällas upp när den inte används.

Kan man byta fästen på sin Bugaboo Ståbräda?

Bugaboos Komfort ståbräda från 2015, den jag kallar för ståbräda #4 i min guide, funkar alltså inte med de vagnar som har inbyggda fästen för ståbräda. Men det går faktiskt att byta ut fästena. På så sätt kan man göra om ståbräda #4 till en ståbräda #5. Allt man behöver göra är att skruva loss de gamla fästena och istället montera fast de fästen som Bugaboo kallar ”Bugaboo anslutningsdel till komfort ståbräda (2017 års modell)”. Fästena finns att köpa som reservdel direkt från Bugaboo.

Vilken ståbräda ska jag välja?

Min rekommendation är absolut att köpa den senaste ståbrädan från Bugaboo – alltså Bugaboo Komfort +. Det är mitt råd oavsett vilken Bugaboo-vagn man har. Den har adapter för alla vagnar utan inbyggda fästen (förutom Bugaboo Runner) och funkar på alla vagnar med inbyggda fästen (utom Bugaboo Butterfly). Inga äldre varianter av ståbrädan kan fästas på en Bugaboo-vagn som har inbyggda ståbrädefästen. Ståbrädan är dyr, men den har ett bra andrahandsvärde också.

För ännu mer information om Bugaboos ståbrädor, så kan man även läsa min äldre guide över Bugaboos ståbrädor från 2018. Jag har också skrivit en recension av Bugaboo Komfort ståbräda där jag även visar hur adaptern ska monteras på Bugaboo Donkey. Adaptern för Komfort+ monteras på samma sätt. I min recension av Bugaboo Bee 5, i mitt inlägg om hur Bugaboo Bee 3 med Bugaboos ståbräda samt min recension av Bugaboo Ant visar jag hur Bugaboos mindre barnvagnar funkar med ståbräda.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd.

Se bästa pris för Bugaboo Ståbräda hos: Bonti
Se bästa pris för Bugaboo Ståbräda hos: Bugaboo

Inlägget Bugaboo Ståbräda – komplett guide dök först upp på Allt Om Barnvagnar.

Easygrow Favn

$
0
0
Recension av mjuklift Easygrow Favn

Recension av Easygrow Favn Mjuklift

Utbudet av mjukliftar är inte stort, så jag blev riktigt glad när jag fick reda på att det norska barnvagnstillbehörsmärket Easygrow har adderat en till sitt utbud. Easygrow Favn är en klassisk mjuklift, helt utan onödiga krusiduller. Mjukliften har inget lock, men det är inte ett minus tycker jag. Ska den användas när det är kallt vill man ändå bädda med en liten åkpåse i mjukliften. (Och Favn rymmer med lätthet en åkpåse.) Ska mjukliften placeras i en liggdel, så har man ju ändå liggdelslocket om man vill stänge ute kalla vindar.

Easygrow Favn kan i viss mån justeras i sin rymlighet. Mjukliften kan även knäppas upp i sidorna och omvandlas till en plan, mjukt vadderad liggyta. Köper man till Easygrows Lekbågar kan man på så sätt göra om Favn till ett babygym. Favn finns i tre olika färger: grå, svart och sand. Mjukliften på mina bilder är den svarta. För att Favn enkelt ska gå att bära med sig finns bärhandtag på båda långsidorna.

Jag har testat hur bra Easygrow Favn passar i ligg- och sittdelar tillhörande några av de mest populära barnvagnarna, från märken som Britax, Emmaljunga och Joolz.

Mått på Easygrow Favn mjuklift

Måtten nedan är mätta av mig, med måttband, så det kan diffa någon centimeter hit eller dit. Måtten är Favns bäddmått när den är ihopvikt som mjuklift. Om man öppnar upp den lite i sidorna så kan mjukliften göras något större.

Längd som mjuklift:71 cm
Bredd som mjuklift:29 cm
Djup:19 cm
Längd som lekmatta:125 cm
Bredd som lekmatta:68 cm

Några mjukliftar jag testat och varför jag gillar dem

Jag är ett stort fan av små, smidiga mjukliftar. Det är lätt att tro att mjuklift är något man bara använder om man skippar liggdelen, och väljer att köra sin vagn som kombi. Med en kombivagn placerar man bebisen i sittdelen direkt från födseln, men lägger barnet i en hårdlift (mer ovanligt nu för tiden) eller en mjuklift, för bättre komfort. Men en mjuklift kan även användas i en vanlig liggdel. En fördel med det är att mjukliften är enklare och smidigare att bära med sig, om man vill ta med sin sovande bebis in på förskolan vid hämtning eller upp i lägenheten när vagnen parkerats i barnvagnsrummet. Om man vill se hur det kan se ut, får man gärna läsa mitt tidigare inlägg om att använda mjuklift i liggdelen.

Jag har skrivit om olika universella mjukliftar många gånger tidigare. En favorit när mina två yngsta barn var små var Phil & Teds lilla mjuklift. Den fanns i en kortare (59 cm) och en lång version (70 cm). Jag föredrog den korta, för att den fick plats även i de minsta av liggdelar. Mig veterligen har den korta P&T-mjukliften slutat tillverkas, men den långa går fortfarande att köpa. Jag har även gjort inlägg om Najell SleepCarrier mjuklift, också en mycket smidig och ombonad mjuklift som även kan användas som babynest och som lekmatta. Najells mjuklift är omtyckt för sin kompakthet, även den funkar i de flesta om inte alla liggdelar.

Så funkar Favn

Favn kan göras om från mjuklift till lekmatta, lekbågar kan köpas till separat

Jag gillar när mjukliften är stadig och smidig på samma gång. Och det tycker jag att Easygrow Favn lyckas leva upp till. I alla fyra hörnen av Favn finns ett spänne som ska knäppas ihop. Man kan själv välja hur mycket man vill dra åt spännena. Är de maximalt åtdragna så blir sidorna som stadigast, men bäddmåttet som minst. Vill man få plats för en lite längre bebis så kan man dra ut remmarna lite. Favn blir då lite mjukare i hörnen, men inte alls instabil, och får ett något rymligare bäddmått.

För extra stadga så knäpper man ihop kortsidorna med långsidorna med hjälp av kardborreremmar. Remmen kan dras genom en ögla i klädseln, så att Favn får en perfekt hopvikt huvud- och fotända, där tyget inte viker sig ned över barnet. Favn har en hård och stabil bottenplatta, som inte bågnar under bebisen tyngd men inte heller är riktigt så styv som en träskiva. Madrassen, som sitter ihop med bottenskivan, är mjukt vadderad. Mjukliften är testad för en maxvikt om 9 kg, men enligt Easygrows egna tester klarar den upp till 20 kg.

Långsidorna är tjockt vadderade på insidan, och på utsidan utgörs de av en styv platta – likt mjukliftens botten. Från insidan, från bebisen perspektiv, känns alla sidor mjuka att klämma på. Insidan är klädd i ett luftigt meshtyg, som ska göra att barnet kan andas även om det ligger med ansiktet direkt mot mjukliftens insida.

Smidig att tvätta men knepigare att fästa

Skulle en olycka ske i mjukliften så är det inget problem. Så väl bottenplattan som plattorna i Favns sidor är uttagar, och själva tyget kan därefter tvättas i maskin på 40 grader. Ett tips för att slippa tvätta så mycket, för det är lite krångligt även när det går, är att alltid bädda med ett dubbelvikt lakan eller en filt i botten. Då kan man tvätta bara filten om bebisen skulle kräkas eller om blöjan skulle läcka.

Vad som däremot saknas hos Easygrow Favn är förankringsremmar. Det finns därmed inget givet sätt att fästa Favn om den ska användas som mjuklift i en sittdel. I en liggdel är detta inget problem. Då kan inte Favn glida ur, och behöver inte fästas fast. Men i en mer öppen sittdel bör man på något sätt förankra en mjuklift, så den inte kan glida ur exempelvis när man kör upp för en brant backe. Det går dock att sätta fast Favn hjälpligt genom att knäppa ihop sittdelens sele genom Favns bärremmar som löper på utsidan. Men vissa mjukliftar kommer med egna hakar, för att smidigt kunna fästa den i sitsen,

Easygrow Favn som mjuklift i Britax Smile 5Z

Easygrow Favn i Britax Smile 5Z med liggdel

Easygrow Favn passar som handen i handsken i liggdelen tillhörande Britax Smile 5Z. Hela liggdelen fylls upp, men på sidorna finns det plats för att stoppa ned bärhandtaget så att de inte är i vägen. Trycker man till mjukliften extra så går det förstås även att sätta på liggdelslocket på Smile 5Zs liggdel.

Favn som mjuklift i Britax Smile 5Z sittdel

Skulle man vilja använda sin Smile 5Z som kombivagn, med mjuklift i sittdelen, så funkar Easygrow Favn bra även för detta syfte. Mjukliften är kortare än sittdelen. På bilderna har jag skjutit upp mjukliften så långt in i sittdelen som möjligt. Det återstår då 10-15 cm ner till fotstödets slut. Vill man använda Favn med så stort bäddmått som möjligt, så funkar det bra i Smiles sittdel i och med den extra rymd som finns runt mjukliften.

På bilderna har jag tagit av sittdelens bygel, men det går att ha den på också. Den hjälper då lite grann till med att klämma fast Favn i sittdelen. Har man Favn i Britax Smile 5Z med sittdelens sufflett förlängd, så går suffletten hela vägen ned över mjukliften.

Easygrow Favn i Emmaljunga

Easygrow Favn i Emmaljunga Alu S med liggdel

På bilderna ovan syns Easygrow Favn i liggdelen på en Emmaljunga Alu S. Liggdelen tillhörande Emmaljungas NXT-vagnar, NXT90, NXT60 och NXT Twin, är samma som liggdelarna som kan fästas på Emmaljunga Alu S. Det innebär att Favn kommer passa lika bra oavsett vilken Emmaljunga-vagn man väljer. Liggdelen är rymlig och det märks. Easygrow får plats på längden med lite marginal, men ryms även fint på bredden.

Easygrow Favn i Joolz

Easygrow Favn i Joolz Geo 3

Joolz Geo 3 kan användas både som singelvagn och som syskonvagn. Vill man slippa krångla med att ta loss liggdelen för att få med sig sin sovande bebis in, så passar det perfekt att placera en mjuklift i Geo 3. Easygrow Favn ryms i princip perfekt i liggdelen, och liggdelslocket går att knäppa igen också.

Easygrow Favn i Kronan Sulky/S

Favn kan även användas som mjuklift i en sulky med plant liggläge, här i Kronan Sulky/S

Nu är ju visserligen Kronan Sulky/S en framåtvänd sittvagn, men ibland kanske man vill tillfälligt köra sin bebis i en enklare barnvagn. Så länge sittdelen har fullt, plant liggläge, så funkar det ju faktiskt. Sulky/S har en fast bygel, som varken kan öppnas upp eller tas loss helt. Men det gör inget. Easygrow Favn ryms nämligen bra i sittdelen på Sulky/S, helt placerad inför bygeln som i sin tur håller mjukliften stadigt på plats.

Mitt omdöme av Favn

Jag gillar Easygrow Favn mycket som smidig mjuklift. En stor fördel är hur stabil Favn är för att vara en mjuklift, samtidigt som den verkligen känns mjuk och mysig för barnet.Jag gillar också att man i viss mån kan justera hur rymlig mjukliften är, genom att spänna åt eller dra upp remmarna men knäpper ihop den med. Och jag är framför allt förtjust i de styva sidorna. Jag gillar inte när mjukliftar är för mjuka och böjs ihop över barnet när liften ställs ner i vagnen.

Används Easygrow Favn i en liggdel så är förankringen inget problem alls. Ska den användas i sittdel bör man försöka trä selen genom remmarna. Ur både barns och förälders perspektiv är Easygrow Favn en mysig, smidig och praktisk mjuklift som nu när jag testat den i olika modeller verkar funka utmärkt i de allra flesta barnvagnar.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd.

Se pris för Easygrow Favn hos: Babyland
Se pris för Easygrow Favn hos: Easygrow

Inlägget Easygrow Favn dök först upp på Allt Om Barnvagnar.

Prepello Ståbräda

$
0
0
Recension av Prepello ståbräda.

Recension av Prepello Ståbräda

Jag har tidigare skrivit ett blogginlägg om universella ståbrädor som funkar på (nästan) alla barnvagnar. Det inlägget publicerades 2019 och egentligen har det inte hänt så mycket med utbudet sedan dess. Men förra året kom en ny universalbräda för barnvagnar, som har en väldigt egen design. Jag har fått ett testexemplar av Prepello och ståbrädan har testats med en tvååring och en femåring.

På bilderna syns Prepello på en Bugaboo Donkey, men Prepello Ståbräda funkar på alla barnvagnar som har en rak bakaxel. Man kan läsa mer om de exakta kraven på hur vagnens chassi ska se ut på Prepellos egen hemsida. Ståbrädan är designad för att dels inte ta upp mer utrymme än nödvändigt under vagnen, dels snabbt kunna kopplas av och på chassit. Prepello ståbräda har en maxvikt på 20 kg. Ståbrädan har ett dubbelt hjul av inlinestypen, ett hjul som ofta rullar tystare och smidigare än plasthjul.

Enkelt att montera Prepello på barnvagnen

Så monterar man Prepello ståbräda på barnvagnen.

För att montera Prepello på vagnen behövs inte mycket. Först skruvar man loss en skruv, för det behöver man en skruvmejsel som inte ingår med ståbrädan. Därför trär man fästet runt vagnens bakaxel och skruvar ihop det igen. För att fästet ska hamna i rätt höjd måste man mäta enligt instruktionerna som kommer med ståbrädan. Man får helt enkelt provhänga Prepello, så brädan hamnar på rätt höjd från marken. Det finns en pil som visar hur det ska se ut, så allt som har med monteringen är föredömligt tydligt.

Det var väldigt enkel att montera fast Prepellos fäste. När det sitter rätt ska man enligt instruktionerna klippa av resten av remmen. Men det går även att trä upp remmen, så man behåller lite längd om man längre fram vill kunna använda ståbrädan på en annan vagn. Vet man med sig att man kommer vilja använda Prepello regelbundet på två olika barnvagnar, så går det även att köpa till extra fäste.

Enkelt att haka på och av ståbrädan från fästet

Med fästet monterat är det enkelt att haka på ståbrädan på vagnen. Prepello har ett hål med en avsmalnande del, där passar man in fästet och drar det i rätt läge. När man senare vill lossa ståbrädan gör man precis tvärtom, då för man Prepello lite upp och fram för att lossa den från fästet. Ståbrädan har aldrig ens varit nära att lossna från fästet medan man kör med den.

Ett stort plus med Prepello är att fästet inte är i vägen alls när man inte använder ståbrädan. Då tänker man knappt på att det sitter där. Vid användning så upplevs det aldrig att fästet glider sidledes när man kör med ståbrädan, men ramarna Prepllo testats på har dock varit ovala eller mer kantiga. Det är möjligt att en viss glidning sidledes skulle kunna ske på en rund ram, men antagligen inte när man kör med ett barn på ståbrädan. Med tyngd på så håller sig Prepello hela tiden i vald position.

Så funkar ståbrädan att köra med

Smidig ståbräda som lämnar bra med benutrymme för den som kör vagnen.

Ståbrädan design gör en initialt tveksam till hur den ska fungera på annat än helt släta, helt plana underlag. Men den oron visar sig till största delen vara obefogad. Det kan hända att Prepello skrapar i underlaget lite när man går upp över en trottoarkant, men det händer inte alltid utan verkar bero på hur kanten är formad. Och generellt går körningen över kanter mycket bättre än vad man först kan tro. Prepello är faktiskt en ståbräda som rullar på riktigt bra, även på rejält med grus. Det upplevs mycket enkelt att köra vagnen med Prepello på, dels är ståbrädan smal och dels kan den monteras lite åt sidan. På så sätt får man till utmärkt med utrymme för att gå normalt.

Vid något tillfälle har det även hänt att ståbrädan skrapat i marken en aning när man går för nedförsbacke. Detta hände specifikt i en brant backe där det är mycket grus. Annars har Prepello aldrig skrapat i underlaget, oavsett om ett barn står på ståbrädan eller inte. Och de få gånger det hänt, har det inte påverkat körningen eller barnet som står, men viss risk för att repor kan uppstå på ståbrädans undersida finns förstås.

Hur funkar Prepello i snö?

Jämfört med större och tyngre ståbrädor så kan Prepello ibland upplevas lite skakig och skumpig. På vissa underlag, så som slirigt snöslask, så kan ståbrädan glida till sidledes. Hjulen verkar helt enkelt tillfälligt tappa kontakt med marken. Ett mer reellt problem är att det inte går att backa med ståbrädan på vagnen. Den hamnar i vägen för vagnens bakhjul, eftersom inget tvingar ståbrädan att alltid ha en rak vinkel ut från chassit. Prepello funkar även dåligt när man ska på bussen, men det gör de flesta ståbrädor så då är det alltid en bra idé att låta barnet kliva på bussen själv och fälla upp eller ta av ståbrädan när man kör på vagnen.

Ett minus med Prepello känns igen från flera andra universella ståbrädor. Den är nämligen inte så kul att köra när inget barn står på. Då skramlar ståbrädan mycket, ett ljud som stör. Men egentligen är det inget problem, i och med att Prepello är så väldigt enkel att ta loss. Men nackdelen med att alternera med att köra med ståbrädan av och på, är att om den blivit blöt eller snöig så kommer allt det med in i varukorgen när man lägger in Prepello där. Man kan dock slippa det värsta slasket under vagnen genom att placera ståbrädan så att hjulet sticker ut.

Hur gamla barn kan använda Prepello?

Prepello är en ståbräda som mer än andra ståbrädor kräver lite balans av barnet. Hur väl ståbrädan funkar upplevs delvis hänga ihop med hur gammalt barnet är. När en tvååring står på Prepello så har det vi något tillfälle hänt att ståbrädan tippar åt sidan precis när barnet kliver på. Tvååringen har även vid något tillfälle tappat balansen under åkningen. Som förälder gäller det också att se till att barnet är med på när man börjar rulla vagnen, då den lilla ytan att stå på innebär att det är enklare att komma ur balansen precis när man knuffar fart på vagnen.

En femåring upplevs kunna använda Prepello mer stabilt, utan att tappa balansen. Samtidigt är ståbrädan trängre för en femårings fötter, i synnerhet när barnet har stora vinterskor på fötterna. Men det går med rätt teknik, man får prova sig fram om det funkar bäst att stå med fötterna åt sidan eller ha dem på rad efter varandra.

I och med att Prepello är upphängd framtill, så kan ståbrädan tilta sidledes. Barnet behöver vara stort nog att kunna parera det. Det innebär att barnet måste spänna sig lite mer på denna ståbräda. Helt oproblematiskt för en femåring, men tvååringen upplevs inte orka stå på denna ståbräda lika länge som på en vanlig. En ettåring är antagligen för liten för att Prepello ska kunna användas på ett bra sätt.

För- och nackdelar med Prepello ståbräda

För- och nackdelar med Prepello Ståbräda.

Prepello är kanske inte den perfekta ståbrädan, men för viss typ av användning är den precis vad många har efterfrågat. Fördelarna med Prepello är många. Att ståbrädan är så lätt att ta av och på från sitt fäste är ett stort plus. I teorin är det något man kan göra varje gång storasyskonet bestämmer sig för att gå istället för att åka, eller tvärtom tröttnar på att gå och vill stå på ståbrädan igen. Det är också en mycket smidig ståbräda för den som vill ha en utifall att, den tar ju knappt någon plats i varukorgen.

Det är också ett stort plus att Prepello rullar så bra. Trots att ståbrädan ser så liten och nätt ut så tar den sig fram väl på alla vanliga underlag som man skulle köra barnvagn på även med andra ståbrädor. Den förstör inte heller vagnens körkänsla. Har man långa ben, eller bara tar långa kliv, så är det ett stort plus att Prepello inte stjäl mycket av benutrymmet bakom vagnen.

Nackdelarna med Prepello är givetvis att ståbrädan inte passar på alla vagnar. Det krävs en rak bakaxel och vagnen ska ska ha vissa mått på chassit för att det ska funka. Jämfört med andra ståbrädor kräver Prepello lite mer aktivt balanserande av barnet. Det gör att den kanske inte passar bäst för yngre storasyskon, utan snarare är perfekt för äldre syskon – som både kan balansera sig och som oftare alternerar mellan att gå själv och stå på brädan. Sen är det supersmidigt att Prepello så enkelt kan lossas från sitt fäste och läggas i varukorgen. Men om det är blött och slaskigt bör man ha med sig en plastpåse, annars kommer ståbrädan skita ned precis allt man har i varukorgen.

Mitt omdöme av Prepello

Det är lätt att tro att ståbrädans låga position, den hänger ju precis ovanför marken, ska vara ett problem. Men så upplevs inte Prepello i praktiken. Ståbrädan tar sig fram i snöslask, men skulle antagligen köra fast sig i djup snö. Det skulle å andra sidan de flesta andra ståbrädor också. Framkomligheten är således god.

Det finns ingen sittpall till Prepello, vilket kan ses som ett minus av en del. Men det unika med den här ståbrädan är ju just storleken och smidigheten. Som jag ser det är detta inte en ståbräda som är tänkt för barn som behöver sitta ned. Snarare är den perfekt för äldre barn som oftast orkar gå, men ibland behöver få skjuts efter en lång dag på förskolan eller behöver få vila benen efter en lång utflykt. Så länge man är införstådd med hur Prepello bäst används, och har en vagn som är kompatibel, så är det här en smidig liten ståbräda som verkligen fyller ett hål på marknaden.

Inlägget Prepello Ståbräda dök först upp på Allt Om Barnvagnar.

Elodie regnskydd – bästa regnskydd för barnvagnen

$
0
0
Elodie regnskydd - bäst regnskyddet för barnvagn enligt Allt om barnvagnar.

Recension av Elodie regnskydd

Elodie regnskydd är inte en ny produkt för mig att recensera, men den besvarar en ständigt återkommande fråga. När man köper sin första barnvagn funderar de flesta även över vilka tillbehör man måste införskaffa. Min rekommendation är att köpa så få som möjligt, tills man vet säkert vad man har behov av. Men det finns ett undantag, och det är just regnskyddet. Ett regnskydd till barnvagnen behöver man alltid. Vissa barnvagnar har ett regnskydd som medföljande tillbehör vid köp, men det börjar bli allt mer ovanligt. Och det sörjer jag inte det minsta.

Enligt min erfarenhet är nästan alla originalregnskydd klumpigt opraktiska. De flesta är i klarplast och kommer snyggt vakuumförpackade. Men så snart man vecklat ut dem så är de för alltid stora åbäken, som ibland tar upp hela varukorgen när de inte används. Många regnskydd i klarplast immar dessutom igen efter en tid. Och även om det ibland funkar att putsa bort imman med alsol- eller handsprit, så kvarstår faktum: originalregnskydd är för det mesta dåliga. Att därför köpa sig ett bra universalregnskydd, som är litet när det inte används, enkelt kan packas ihop och dessutom funkar på de flesta barnvagnar, är en riktigt bra idé.

Jag har testat många olika universalregnskydd men om jag måste välja en favorit, så är det Elodies regnskydd:

  • Jag har aldrig varit med om att ett regnskydd från Elodie har släppt igenom vatten
  • Otroligt god hållbarhet, jag har ett 11 år gammalt Elodie-regnskydd som funkar än
  • Finns i massa roliga färger och mönster, så man kan pigga till vagnen under slasksäsongen

Så funkar Elodie regnskydd

Elodie regnskydd med öppning för handtag samt tittlucka framtill.

Elodies regnskydd har utvecklats under det dryga decennium jag har använt det. Förut hette märket Elodie Details, men nu är det förkortar till bara Elodie. Det Elodie-regnskydd som säljs idag finns i olika utföranden vad gäller design, men alla regnskydd har samma funktion. Regnskyddet kan hängas upp på chassit, antingen med två separata stroppar som på det gröna regnskyddet (se första bilden i inlägget) eller med samma breda kardborrerem som håller ihop regnskyddet, som på det blommiga.

Bilden på det blommiga regnskyddet på vagnen är innan regnskyddet vecklats ut för första gången. Väl utvecklat och sedan ihoppackat får det kanske inte exakt samma perfekta format. Men i gengäld är det enkelt att packa ihop och blir väldigt kompakt att förvara.

Alla Elodie-regnskydd har en lucka baktill. Den använder man om man har en framåtvänd sittvagn eller sulky, där även handtaget behöver träs igenom vagnen. Sedan stänger man igen luckan, så bara själva handtaget sticker ut utanför regnskyddet. På äldre versioner av Elodie-regnskydd fanns en dragkedja från öppningen ned till fotändan, men på nyare versioner är den borta. Och jag saknar den inte, det är väldigt sällan som jag använde blixtlåset ändå.

Framtill på Elodies regnskydd finns en öppning där barnet kan se ut. Regnar och blåser det kraftigt så knäpper man fast luckan i klarplasts för öppningen. Då förblir det torrt och lite varmare inne i vagnen, men luft kan fortfarande komma in i gliporna längs lockets sidor. Vill man ha mer öppet, så kan man bara vika in luckan i klarplast innanför regnskydd, ovanpå suffletten.

Elodie regnskydd på vagnar från Bugaboo, Britax, Baby Jogger, Emmaljunga med flera

Så passar Elodie regnskydd på barnvagnar från Emmaljunga, Britax, Bugaboo och Baby Jogger.

Jag har använt Elodies regnskydd på de flesta barnvagnar jag har testat och kan säga att regnskyddet passar bra på så gott som alla barnvagnar, med två undantag. Fast framåtvända trehjulingar saknar ofta ett fotstöd eller en annan kant ovanför framhjulet, vilket gör att regnskyddet glider upp där. Även fast framåtvända små resevagnar utan ställbart fotstöd kan ha samma problem. På dessa vagnar sitter oftast originalregnskydden bäst.

  1. Elodie Regnskydd på Bugaboo Donkey. Kör man Donkey i Mono kan man utan problem dra ut regnskyddet, så att det även täcker sidokorgen. Regnskyddet fungerar bäst om man inte har suffletten i förlängt läge.
  2. Elodie Regnskydd på en fast framåtvänd sulky, på bilden en utgången modell från Crescent. Öppningen för handtaget fungerar fint och framtill har jag trätt regnskyddet runt fotstödet, så det sitter stabilt och utan att glida upp.
  3. Bugaboo Fox med Elodie regnskydd fungerar utmärkt, och är i mitt tycke ett bättre alternativ än det klumpiga regnskydd som medföljer när man köper Fox.
  4. Britax Go Big med Elodie regnskydd, för att visa att regnskyddet fungerar utmärkt på både vanliga och ergonomiska sittdelar. Elodies regnskydd funkar även fint på Britax Smile.
  5. Elodie regnskydd på Baby Jogger City Mini GT. Det funkar hjälpligt på bilden, men med ett barn som rör sig i sittdelen så glider regnskyddet upp framtill på vagnen. Jag vet dock att en del tar en vanthållare och knipsar fast regnskyddet runt chassit på sin framåtvända trehjuling.

11 år gammalt regnskydd som funkar felfritt fortfarande

God kvalitet på regnskydd som håller torrt och tätt i många år.

Jag har haft många olika regnskydd från Elodie genom åren, men de flesta har jag givit bort i takt med att jag haft allt färre barnvagnar hemma. Men mitt allra första regnskydd har jag bara inte hjärta att göra mig av med. Detta Elodie-regnskydd är från 2012, i det fantastiskt fina mönstret ”Apple of my eye”. Detta regnskydd har använts på kanske hundra olika vagnar. Det mest fantastiska är att trots dess ålder, och trots visst slitage, så funkar det lika bra idag som när det var helt nytt.

Så hur väl håller Elodies regnskydd för ett decenniums användning? På mitt regnskydd har någon av tryckknapparna gått sönder, en sådan knapp som sitter fast i klarplasten som funkar som ett lock för öppningen framtill. Jag tror jag kan ha slitit lite för hårt i den, men oavsett så har det inte påverkat funktionen. Förvaringspåsen har blivit rejält skitig, efter alla varukorgar den omilt förvarats i. Men regnskyddet läcker inte in, och har behållit sin passform och elasticitet på alla sätt. Snacka om prisvärt. Och det är just därför Elodies regnskydd är min personliga favorit!


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd.

Se pris för Elodie Regnskydd hos: Babyland
Se pris för Elodie Regnskydd hos: Baby V

Inlägget Elodie regnskydd – bästa regnskydd för barnvagnen dök först upp på Allt Om Barnvagnar.

Bugaboo Butterfly Transportväska

$
0
0
Bugaboo Butterfly resväska, kallad Butterfly Transport Bag på engelska.

Våren 2022 lanserades Bugaboos första klassiska resevagn Bugaboo Butterfly. Det var också Bugaboos första fast framåtvända barnvagn, innan dess har alla modeller haft vändbar sittdel. Bugaboo Ant, märkets kortlivade barnvagn som bara fanns i några, var visserligen också liten nog att tas med på flyget. Och den gick att använda med bakåtvänd sittdel. Men konstruktionen måste ha upplevts som för omständlig, för Ant blev aldrig någon hit. Det kan man däremot lätt påstå att Butterfly har blivit.

Trots att Bugaboo Butterfly har funnits på marknaden i två år så har vagnen inte haft en egen resväska förrän nu. Mars 2024 lanseras äntligen Bugaboo Butterfly Transportväska. Väskan fungerar både som ett skydd för vagnen, och gör den enklare att bära med sig när Butterfly är ihopfälld. Samtidigt som lanseringen av Butterfly Transportväska har Bugaboo även släppt Butterfly i nya, beige färgen Taupe. En nyans som sedan tidigare även funnits på Bugaboo Fox och Bugaboo Donkey, men som har premiär nu för Butterfly och Bugaboo Dragonfly. Smart nog så finns resväskan bara i en nyans, den enda färg en transportväska för barnvagnar bör ha om man frågar mig – svart.

Bugaboo Butterfly i nya färgen Taupe

Bugaboo Butterfly lanseras våren 2024 i nya färgen Taupe.

Vill man få bättre koll på vagnen i sig, så rekommenderar jag min recension av Bugaboo Butterfly. Vagnen i sig har inte uppdaterats, det är bara färgen som är ny på Butterfly Taupe. Om man gillar tanken på en ljus resevagn, ljus färg ska ju vara bättre vid soligt väder (även om min erfarenhet är att sufflettfärg inte gör någon märkbar skillnad på barnvagnar), men är rädd för att den snabbt ska bli smutsig så behöver man inte oroa sig. Sittdelsklädseln i Butterfly är en avtagbar sittdyna, vilket gör det väldigt enkelt att bara ta bort den yta som barnet sitter på för en rengöring i tvättmaskin.

5 bra saker att veta om Bugaboo Butterfly

  • Bugaboo Butterfly är 54 x 45 x 23 cm. Det är ofta litet nog för att Butterfly ska kunna gå som handbagage. Men det är viktigt att dubbelkolla vad flygbolaget man ska flyga med har för egna maxmått för handbagage.
  • Butterfly är kanske den handbagagestora resevagn som funkar bäst ihop med ståbräda, eftersom Butterfly har en egen Bugaboo-ståbräda som klickas fast direkt i chassit.
  • Användningstiden är det som imponerade mig mest med Bugaboo Butterfly. Maxvikten i sittdelen är 22 kg, och höjden på ryggstödet mer än matchar det. En normallång 6-7-åring kan fortfarande sitta riktigt bekvämt.
  • Den vanligaste kritiken jag sett mot Butterfly är att vagnen saknar liggläge. Men det gäller även för de flesta andra resevagnar av denna storlek. Detta beror på att ett plant liggläge gör att vagnen riskerar att kunna tippa bakåt.
  • Om man velar mellan två av de mest populära resevagnarna just nu så får man gärna läsa min jämförelse mellan Babyzen Yoyo och Bugaboo Butterfly.

Recension av Bugaboo Butterfly Transportväska

Bugaboo Butterfly är tillräckligt liten ihopfälld för att gå som handbagage på flyget.

Om man ska resa med sin barnvagn, annat än med bil, så kan en transportväska vara bra att ha. Och ska med flyga med sin barnvagn skulle jag kalla den nödvändig. Planerar man att checka in sin barnvagn under flygresan så är min rekommendation att köpa en Stokke PramPack som transportväska för vagnen. Det är en rejäl transportväska som fungerar ihop med de allra flesta vagnar, utom just de minsta resevagnarna. Många sådana har sin egen, enklare förvaringsväska. Och till en del kan man även köpa till en lite mer vadderad transportväska. Men Butterfly har fram till nu inte haft någon typ av förvaringsfodral.

Däremot har Bugaboo genom åren haft många olika varianter av transportväskor för sina barnvagnar. Jag har tidigare bland annat skriva om Bugaboo Bee Compact Transport Bag, och i samma inlägg beskrivit kortfattat hur tidigare transportväskor från Bugaboo har fungerat. För närvarande har Bugaboo följande transportväskor i sitt sortiment:

  • Komfort Transportväska: Enligt Bugaboo kompatibel med alla barnvagnar utom Butterfly
  • Kompakt Transportväska: Kompatibel med Bugaboo Bee.
  • Ant Transportväska: Kompatibel med Bugaboo Ant.
  • Butterfly Transportväska: Kompatibel med Bugaboo Butterfly.

Så packar man in Butterfly i resväskan

Så packar man in Butterfly i resväskan.

Butterfly Transportväska är mycket enkel att använda, och förpackad på ett föredömligt smart sätt. Kartongen som håller ihop resväskan vid inköp har tryckta instruktioner på insidan. Dessa visar både hur Butterfly ska packas in, och hur väskan efter användning åter kan vikas ihop. Instruktionerna visar bland annat hur vagnen ska vara vänd när den skjuts in i väskan – med hjulen mot väskans botten och framhjulen vända uppåt. Därefter stängs väskan igen med två dragkedjor och ett långt kardborrespänne.

Guide i 6 steg: Vik ihop Bugaboo Butterfly Transportväska

Så viker man ihop Bugaboo Butterfly resväska.

Bugaboo har förstås även tänkt på hur väskan ska packas ihop när den inte används. Ihopvikt är den smidig nog att lägga i Butterflys varukorg, så man kan börja rulla vagnen igen så snart man lämnat flyget eller tåget.

  1. Botten av Butterfly Transportväska viks ihop ihop från kortsidorna, så att väskan blir platt.
  2. Underifrån bildas då en M-form i väskans kortsidor.
  3. Därefter viker man in botten ett första steg, och positionerar ryggsäcksremmarna i rätt läge.
  4. Sedan rullar man ihop väskan ett steg till, så att remmarna också rullas ihop.
  5. När hela Butterfly Transportväska har rullats ihop så stänger man igen den med ett kardborrespänne.
  6. Ihopvikt mäter Butterfly Transportväska cirka 47 x 20 x 10 cm. Väskan har ett praktiskt bärhandtag.

Mitt omdöme av Bugaboo Butterfly Transportväska

Mitt omdöme av Bugaboo Butterfly resväska.

Har man någon gång flugit med en barnvagn så vet man hur otroliga noga måtten ibland kan vara. Jag tycker därför om den lilla detaljen att Bugaboo valt att trycka måtten för Butterfly Transportväska, med vagnen inpackad, på väskans utsida. På vänster kortsida står med vita bokstäver: 24 x 45 x 55 cm. Väskans nedre botten är av ett lite mer smuts- och vattentåligt material, vilket också känns genomtänkt. Flygplatsgolv och tågperronger är sällan de renaste underlagen. Materialvalet gör Butterfly Transportväska enklare att torka ren om den skulle bli smutsig.

På baksidan av resväskans finns två ryggsäcksremmar. Remmarna har vadderingar och går att både förlänga och förkorta. Jag blev positivt överraskad över hur pass bekvämt det var att ha Butterfly Transportväska på ryggen. Jag skulle nog inte vilja gå runt med den en hel dag. Men under en vistelse på en flygplats eller medan man tar sig mellan två olika platser så funkar det absolut. När mina barn var små har jag, särskilt vid resor, burit dem mycket i bärsele. Så jag uppskattar även att man kan ha ett barn i sele på magen och ha transportväskan på ryggen samtidigt, men ändå ha båda händerna fria. Transportväskor man bär över en axel kräver ju ofta en hand för att hålla väskan på plats.

När är det värt att köpa Bugaboo Butterfly Transportväska?

Om man inte brukar resa med sin Butterfly är transportväskan helt onödig. Möjligtvis kan man uppskatta att ha sin Butterfly i förvaringsväskan i bilen om man dels är pedant och inte vill ha en enda repa, dels ska packa bagageutrymmet proppfullt med andra saker utöver vagnen. Men då kan man lika gärna vira in vagnen i ett lakan tänker jag.

Om man planerar att flyga med sin Bugaboo Butterfly är transportväskan absolut ett motiverat inköp. Nypriset vid lansering är 699 kr. Väskan är inte vadderad, så den är inte ett tillräckligt skydd om vagnen ska checkas in på planet. Men det är absolut bättre än inget. Och definitivt mycket bättre än plastpåsarna man kan köpa på flygplatsen, om det skulle vara så att man nekas ta med vagnen som handbagage och i sista stund måste gate checka sin Butterfly. Det jag tycker gör transportväskan prisvärd är dels ryggsäcksfunktionen, som fungerar exakt som man vill att den ska göra. Dels hur smidigt det är att vika ihop väskan kompakt och stoppa i den i varukorgen efter användning. Planerar man att flyga med sin Butterfly lär man inte ångra ett inköp av Bugaboo Butterfly Transportväska.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd.

Se bästa pris för Bugaboo Butterfly transportväska hos: Pyret & Snäckan
Se bästa pris för Bugaboo Butterfly transportväska hos: Bugaboo

Inlägget Bugaboo Butterfly Transportväska dök först upp på Allt Om Barnvagnar.


Guide till Emmaljunga babyskyddsadapter

$
0
0
Guide till Emmaljunga Babyskyddsadapter - hitta rätt adapter för din Emmaljungavagn och ditt babyskydd

Att hitta rätt babyskyddsadapter till sin barnvagn kan vara en riktig djungel, särskilt om man letar efter en Emmaljunga babyskyddsadapter. Jag har tidigare skrivit en guide över hur babyskyddsadaptrar fungerar, där jag bland annat reder ut hur man vet vilket babyskydd som passar ens barnvagn. Det är viktigt att förstå att det finns två faktorer som man måste veta helt säkert för att man ska hitta rätt adaptrar:

1 – Vilken exakt barnvagnsmodeller man har. I princip alla barnvagnar har sin egen, unika adapter som inte funkar på andra barnvagnsmodeller. Adaptern är alltså på modellnivå, inte på märkesnivå.

2 – Exakt vilket babyskydd man har. Olika märken på babyskydd har olika fästen, och ibland kan fästena även vara olika trots att det är samma märke på babyskyddet.

Svårast av allt är kanske att hitta babyskyddsadapter till en barnvagn som har utgått. När en barnvagn tas ur produktion brukar tillverkaren generellt även sluta tillverka tillbehören. Så är även fallet med Emmaljunga, som bara säljer babyskyddsadapter för de barnvagnsmodeller som finns i deras sortiment just nu. Vill man kunna fästa sitt babyskydd på en äldre barnvagn från Emmaljunga, så kommer man behöva leta begagnat. För att få lite hjälp om vad det är man ska söka efter på andrahandsmarknaden så har jag gjort mitt bästa för att sätta ihop en guide över hur de olika babyskyddsadaptrarna för Emmaljungas äldre barnvagnar har sett ut.

Maxi Cosi-fästen och Britax-fästen

Värt att känna till är att nästan alla Emmaljungas barnvagnar har haft babyskyddsadaptrar för två olika fästen på babyskydd: Maxi Cosi-fästen och Britax-fästen. Men vad betyder det? Fästena jag avser är alltså den del av babyskyddet som klickas ihop med barnvagnen. Det finns fler sorters fästen än Maxi Cosi och Britax, vissa babyskyddstillverkare har sina helt egna fästen. Men de här två är det absolut vanligaste, och Maxi Cosi-fästena är på god väg att bli branschstandard.

Vilka babyskydd har Maxi Cosi-fästen?Vilka babyskydd har Britax-fästen?
Alla eller så gott som alla babyskydd från följande tillverkare: Maxi Cosi, BeSafe, Cybex, Bugaboo, Nuna, Joie samt nyare babyskydd från Axkid och Britax (Baby Safe 3 och Baby Safe Core med flera).Alla äldre Britax-babyskydd, exempelvis Britax Primo samt Britax Baby Safe 2 eller äldre version. Notera att Brios babyskydd har andra fästen än Britax babyskydd.

Det är viktigt att känna till att det faktum att ett babyskydd har rätt fästen INTE är en garanti för att det passar ihop med en barnvagn, trots att man har rätt babyskyddsadapter. Detta eftersom att vissa babyskyddsmodeller har en form, kanske är de lite för breda, som gör att de inte alltid passar ihop med adaptrarna (trots att adaptrarna passar på chassit) eller med barnvagnen (trots att adaptrarna går i).

Hitta rätt Emmaljunga babyskyddsadapter

Alla bilder nedan är Emmaljungas egna produktbilder på respektive adapter. Om någon bild inte stämmer så får man gärna korrigera mig.

Emmaljunga Babyskyddsadapter Classic

Babyskyddsadaptern som ofta kallas Classic har ibland också kallats Standard. Denna adapter är kompatibel med alla Emmaljungas klassiska modeller, vilket bland annat inkluderar följande barnvagnar: Emmaljunga Super Viking (ej lilla Viking), Emmaljunga Super Nitro, Emmaljunga Edge, Emmaljunga Mondial och Emmaljunga City Cross.

Emmaljunga babyskyddsadapter Classic Britax passar Super Viking, Super Nitro, City Cross, Edge och Mondial

Ovan är en bild av Emmaljunga Babyskyddsadapter Classic för babyskydd med Britax-fästen.

Emmaljunga babyskyddsadapter Classic Maxi Cosi passar Super Viking, Super Nitro, City Cross, Edge och Mondial

Ovan är en bild av Emmaljunga Babyskyddsadapter Classic för babyskydd med Maxi Cosi-fästen.

Emmaljunga Babyskyddsadapter för Emmaljunga Viking

Det är lätt hänt att man råkar blanda ihop Emmaljunga Super Viking med Emmaljunga Viking. Men det är två olika barnvagnar, med olika ligg- och sittdel, och därmed också olika babyskyddsadaptrar.

Ovan är en bild av Emmaljunga Babyskyddsadapter tillhörande Emmaljunga Viking för babyskydd med Britax-fästen.

Ovan är en bild av Emmaljunga Babyskyddsadapter passande Emmaljunga Viking, för babyskydd med Britax-fästen.

Ovan är en bild av Emmaljunga Babyskyddsadapter tillhörande Emmaljunga Viking för babyskydd med Maxi Cosi-fästen.

Ovan är en bild av Emmaljunga Babyskyddsadapter passande Emmaljunga Viking, för babyskydd med Maxi Cosi-fästen.

Emmaljunga Babyskyddsadapter för Emmaljunga Double Viking & DV735

Under ett antal år hade Emmaljunga först syskonvagnen Emmaljunga Double Viking, och därefter den smalare versionen Emmaljunga DV735, som alltså står för Double Viking 735. Vanliga Double Viking var 79 cm bred, medan DV735 var 73,5 cm bred. Dessa två syskonvagnar hade adaptrar både för babyskydd med Maxi Cosi-fästen och för babyskydd med Britax-fästen. Men varje adapter finns i två versioner – en för höger sida av vagnen och en för den vänstra sidan. Adaptrarna är lite olika utformade, för att möjliggör att man ska kunna fästa två babyskydd bredvid varandra.

Emmaljunga babyskyddsdapter med Britax fästen för höger och vänster sida av Emmaljunga Double Viking och DV735

Ovan syns Britax babyskyddsadapter för Emmaljunga DV och DV735. Som bilderna visar är det olika adapters beroende av vilka sida av vagnen man ska fästa babyskyddet på.

Emmaljunga babyskyddsdapter med Maxi Cosi fästen för höger och vänster sida av Emmaljunga Double Viking och DV735

Och här syns adaptrarna för babyskydd med Maxi Cosi-fästen för Emmaljunga DV och DV735. Även här är det olika adapters beroende av om babyskyddet ska sitta på höger eller vänster sida av chassit.

Emmaljunga Babyskyddsadapter för äldre NXT-modeller

Ibland händer det att en barnvagnstillverkare byter ut fästet på sina barnvagnar utan att ändra eller byta namn på modellen. Så är faller för Emmaljungas NXT-vagnar. När Emmaljunga uppdaterande NXT-chassina på årsmodell 2022 (som började säljas sommaren 2021, det är då Emmaljunga bryter sitt modellår) så gjorde de om fästena på chassina. Det innebär att äldre NXT sitt- och liggdelar passar på nyare chassin, men nyare sitt- och liggdelar tillhörande NXT (och Sento) passar endast på NXT-chassin från årsmodell 2022 och nyare.

Denna uppdatering påverkar även babyskyddsadaptrarna för Emmaljunga NXT-vagnarna. Har men en Emmaljunga NXT60 eller Emmaljunga NXT90 av årsmodell 2021 eller äldre så är det adaptrarna nedan som gäller. Har man en Emmaljunga NXT-barnvagnar årsmodell 2022 eller nyare, så kan man scrolla ned till nästa rubrik.

Emmaljunga babyskyddsadapter Britax för Emmaljunga NXT60 och NXT90 årsmodell 2021 eller äldre

Såhär ser adaptrarna för babyskydd med Britax ut, och de passar Emmaljunga NXT60 och NXT90 årsmodell 2021 eller äldre.

Emmaljunga babyskyddsadapter Maxi Cosi för Emmaljunga NXT60 och NXT90 årsmodell 2021 eller äldre

Har man en Emmaljunga NXT60 eller NXT90 tillverkad innan sommaren 2021, och vill kunna fästa ett babyskydd med Maxi Cosi-fästen på sin vagn, så är det dessa babyskyddsadaptrar man ska leta efter.

Emmaljunga Babyskyddsadapter för nyare NXT-modeller och Emmaljunga Sento

Från årsmodell 2022 så fick alltså Emmaljunga NXT60 och NXT90 nya fästen i chassit, som är djupare än fästena i äldre chassin. När NXT-modellerna sedan ersattes av Emmaljunga Sento så hade de nya modellerna – Sento, Sento Pro och Sento Max – samma fästen som på de sista årsmodellerna NXT60 och NXT90. Vid det här laget, vi är alltså framme vid år 2024, har Britax slutat producera babyskydd med Britax-fästen. Iställer har alla märkets babyskydd frått Maxi Cosi-fästen. Som en följd av detta finns det endast en sorts adapter för Emmaljunga Sento. Den kallas Emmaljunga MY2024 Adapter Sento.

Emmaljunga MY2024 Adapter Sento är en babyskyddsadapter för babyskydd med Maxi Cosi-fästen

Emmaljunga MY2024 Adapter Sento funkar med de allra flesta babyskydd med Maxi Cosi-fästen. Adaptrarna är kompatibla med följande barnvagnsmodeller från Emmaljunga:

  • Sento
  • Sento Pro
  • Sento Max
  • NXT90 3.0
  • NXT60 3.0
  • ALU S AIR
  • Emmaljunga Alu S
  • NXT310 3.0

Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Handla Emmaljunga barnvagnar och tillbehör hos: Pyret & Snäckan
Handla Emmaljunga barnvagnar och tillbehör hos: Baby V

Inlägget Guide till Emmaljunga babyskyddsadapter dök först upp på Allt Om Barnvagnar.

Bugaboo Sittdyna

$
0
0

Jag ser mig nästan som en historiker när jag envisas med mina guider över diverse tillverkare samlingar av barnvagnstillbehör. Om inte jag bevarar den här informationen för eftervärlden, vem ska då göra det? Min första guide över Bugaboos sittdynor publicerades 2015. År 2018 la jag ut en uppdaterad sittdyneguide. Och genom åren har jag även gjort diverse fristående blogginlägg där Bugaboos sittdyna, i olika format, har funnits inkluderad.

Bland annat har Bugaboo under en period en mycket populär ullsittdyna i sitt sortiment. Den skrev jag om i en minirecension av Bugaboo Wool Sittdyna, samt i en topplista över 5 ullsittdynor jag testat. Tyvärr tillverkas inte Bugaboo Wool Sittdyna längre. I den här guiden fokuserar jag dock på den vanliga sittdynan. Även om man kan argumentera för att Bugaboo Sittdyna egentligen funnits i två varianter – den vanliga samt breezy. Men då dessa två nu kombinerats i en sittdyna, så väljer jag att se dem som olika versioner av i grunden samma dyna.

Komplett guide över Bugaboo Sittdyna

Guide över Bugaboos sittdynor

Version 1 – Bugaboo Sittdyna i originalversion

Det här är den äldsta versionen av Bugaboo Sittdyna som jag känner till. Sittdynan saknar öglor i huvudändan, och hade inte heller fastsättningsflärpen på baksidan. Sett till formen var denna sittdyna lång och bred, både i fot- och huvudändan. Enligt mina uppgifter slutade denna dyna tillverkas 2011. Samma år lanserades Bugaboo Donkey, och denna sittbra var alldeles för bred för Donkeyns smalare sittdel. Den var alltså främst konstruerad för att användas i Bugaboo Frog, Cameleon och äldsta versionen av Bee. Enligt Bugaboo skulle redan denna sittdyna vara vändbar, med en sida för sommar och en för vinter. I praktiken märkte man ingen skillnad.

Version 2 – Första större uppdateringen sker runt år 2011

Nu moderniseras sittdynan, särskilt i hur den anpassas efter de då aktuella barnvagnsmodellerna från Bugaboo. Även om det inte syns på den här bilden, så fick sittdynan nu öglor upptill. Dessa använde man för att fästa upp sittdynan i Bugaboo Bee, genom att lossa suffletten, trä öglorna över sufflettknapparna på ryggstödets baksida och sen knäppa fast suffletten igen. Sittdynan får nu också en tygremsa på baksidan. Se gärna min bildguide för hur tygflärpen klämdes fast under sittplattan i Bugaboos ergonomiska sittdelar, för perfekt och glidfri passform. Dynan har även fått en upphängningsficka på baksidan, så den kan träs över sittdelsramen exempelvis på Donkey och Cameleon.

Version 3 – Sittdynan uppdateras med långa selöppningar runt år 2013-2014

Fram till lanseringen av Bugaboo Donkey (1 september 2011 i Sverige) så hade alla Bugaboos barnvagnar en sittdel vars sele var enkel att ta isär. Därför var det inget problem att de äldre sittdynorna hade individuella selhål. Men Donkeys sele var på den tiden väldigt mycket knepigare att ta isär. Därför uppdateras sittdynan nu till att ha långa selhål, som kunde öppnas och stängas med kardborre. Det gjorde att man snabbt och enkelt kunde ta i och ur sittdynan ur sittdelen på Bugaboo Donkey och Bugaboo Buffalo (som lanserades i Sverige i februari 2013). I övrigt är denna version av Bugaboo Sittdyna identisk med version 2.

Version 4 – Bugaboo Sittdyna anpassas år 2015 för den mer vadderade selen

Version 4 är mycket lik de två föregående varianterna av Bugaboo Sittdyna. Men våren 2015 uppdateras samtliga då aktuella barnvagnsmodeller till att få Bugaboos nya sele, som utgörs av fem separata remmar. Två för axelbanden, två för midjebanden samt ett med själva selfästet. Axelremmarna har på nya selen försetts med en mer tilltagen vaddering, vilket gör att selen står ut lite av sig självt – något som underlättar när barnet ska sättas i vagnen och spännas fast. Sittdynan har nu fått en T-form överst på öppningen för selens axelremmar. På så sätt passar den vadderade selen perfekt in i den vågräta delen av T-öppningen. Använde man en äldre sittdyna i en sittdel med den nya selen så knölade sig dynan något förfärligt uppe vid axelfästet.

Version 5 – Runt år 2016 uppdateras Bugaboo Sittdyna på nytt

En tid senare kommer nästa version av sittdynan. Sett till formen påminner denna version mest om originalet, där dynan har en smalare midja men är bred både i huvud- och fotändan. Den största förändringen är att Bugaboo tar bort upphängningsfickan. Den nya T-skärningen ihop med den uppdaterade selen innebär att man inte längre behöver kunna trä sittdynan över sittdelsramen för att förhindra att den glider nedåt i sitsen när man sätter i barnet. Öglorna för uppfästning i Bee, samt tygbandet för att trä under sittplattan i de ergonomiska sittdelarna finns kvar än.

Version 6 – Bugaboo Breezy Sittdyna ser dagens ljus

Som jag minns det hade Bugaboo Breezy Sittdyna olika releasedatum i olika delar av världen. Den kan ha funnits i Australian så tidigt som 2015, men jag tror inte den kom till Sverige förrän sent 2016 eller tidigt 2017. Bugaboo Breezy såldes alltså samtidigt som vanliga Bugaboo Sittdyna, och var avsedd som ett särskilt sommartillbehör. Det är på Breez-sittdynan vi för första gången ser två vågräta hål för grenselet. Fram till nu har alla Bugaboos sittdynor haft en lodrät öppningn för grenselen.

Bugaboo Breezy Sittdyna är vändbar, och har en sida tillverkad av det Bugaboo kallar för Cooldry Nättyg. Nätet ska bilda en luftficka mellan barnet och sittdelen, så att sval luft kan svalka barnet bakifrån. Luftfickan ska även kunna leda bort fukt från barnets varma kropp och gör barnet mindre svettig om ryggen. Läs gärna både mer utförlig information om hur Breezy Sittdyna fungerar och min recension av hur effektiv jag upplever att Bugaboo Breezy Sittdyna är. Jag har även publicerat en utförlig topplista över 4 olika svala sittdynor att ha i barnvagnen på sommaren, där Bugaboo Breezy Sittdyna finns inkluderad.

Version 7 – År 2018 har alla sittdynor uppdaterats för att även passa i Bugaboo Fox

Version 5, 6 och 7 av Bugaboo Sittdyna är alla mycket lika varandra. Den dyna jag kallar för version 6 är alltså Breezy-dynan. Och version 7 är egentligen identisk med version 5, men nu har även denna ”vanliga” sittdyna fått de två vågräta hålen för grenselet istället för en lodrätt öppning nedtill.

Version 8 – År 2022 släpps Bugaboo Dual Comfort Sittdyna

2022 släpper Bugaboo den senaste versionen av Bugaboo Sittdyna, som de kallar Dual Comfort Sittdyna. Denna sittdyna ersätter både version 6 (Breezy) och version 7, i och med att den är vändbar med en meshsida och en vanlig sida. Nu hade visserligen även den vanliga Bugaboo Breezy Sittdyna en vanliga sida, och en sida med mesh. Och antagligen var det just därför Bugaboo valde att ta bort den vanliga sittdynan ur sortimentet. Breezy-sittdynan gick ju nämligen redan utmärkt att använda året runt.

En annan uppdatering är att Dual Comfort Sittdyna inte har tygbandet för att fästa under sittdelsplattan i de ergonomiska sittdelarna. Troligen för att Bugaboo Fox, märkets flaggskeppsmodell, har en sittdel vars sittplatta inte går att fälla upp. Dessutom har denna sittdyna på nytt fått individuella selhål, precis som version 1 och 2 hade. Time is a flat circle, även i barnvagnsvärlden verkar det som.

Bugaboo Dual Comfort Sittdyna

Recension av Bugaboo Dual Comfort Sittdyna

Bugaboo Dual Comfort Sittdyna har alltså en sommarsida i 3D meshnät, som ska ha en svalkande effekt. Andra sidan, kallad komfortsidan, är klädd med CoolDry-piketyg som enligt Bugaboo ska reglera kroppstemperaturen. Jag upplever Dual Comfort Sittdynan som aningen mer vadderade än äldre versioner av BUgaboos sittdyna. Att sittdynan har fått individuella selhål är inget problem så länge man har en nya variant Bugaboo-vagn. Alla Bugaboos nu aktuella barnvagnsmodeller (vilket i januari 2025 är Donkey 5, Fox 5, Dragonfly och Butterfly) har en sele med separata selremmar, som träs genom sittdynan på sekunder.

För den som undrar vad skillnaden är mellan Bugaboo Breezy Sittdyna och Bugaboo Dual Comfort sittdyna, så besvarar Bugaboo den frågan såhär på deras egen hemsida:

Det finns många skillnader mellan den nya Bugaboo dual comfort-sittdynan och Bugaboo breezy-sittdynan. Bugaboo dual comfort-sittdynan är ett tillbehör som har genomgått en fullständig omarbetning när det gäller funktion, form, material och färger. Ändringarna inkluderar: Nya supermjuka pikettyger med Cooldry®-effekt, 3D mesh-nät med nya antibakteriella egenskaper, helt vändbar, varningsetiketter som kan vändas genom en öppning för användning på båda sidor, förbättrade stickningar för modernt utseende och optimal 3D-effekt, och ny utformning med bättre passform i barnvagnar.

Bugaboo

Remmen för sittdelsplattan (som numera endast skulle ha varit kompatibel med Donkey sittdel) är alltså borttagen. Men öglorna överst på sittdynan finns kvar. Det skulle kunna ses som lite märkligt med tanke på att Bugaboo Bee har utgått ur Bugaboos sortiment. Och dessa öglor har ju i alla år varit särskilt inkluderade just för Bee. Men, det visade sig att de även fyller sin funktion om Bugaboo Sittdyna används i Bugaboos mycket populära resevagn – Bugaboo Butterfly.

Bugaboo Dual Comfort Sittdyna i Bugaboo Butterfly

Bilder på Bugaboo Sittdyna i Bugaboo Butterfly

Precis som man kan förvänta sig har Bugaboo Dual Comfort Sittdyna en perfekt passform i Bugaboo Butterfly. Sittdynan gör inte bara sittdelen lite mjukare att sitta i, samt tillför den svalkande funktionen hos Dual Comfort-dynan. Den gör också att sittdelen, oavsett vilken vagn sittdynan används i, blir enklare att rengöra. Sittdynan kan alltid snabbt tas loss och slängas in i tvättmaskinen om barnet skulle råka spilla eller på annat sätt fläcka ned den. Selöppningarna funkar fint med vadderingarna på selremmarna, och selen kan enkelt justeras i höjd utan att man behöver flytta på sittdynan först.

Bugaboo Butterflys klädsel utgörs av en bas och en tunnare dyna på själva sittytan. Sittdelen ska inte användas utan denna dyna, så jag skulle inte säga att det är kaka på kaka att använda Dual Comfort-dynan i Butterfly. Men det jag har upptäckt är att basdynan fästs i Butterflys sittdel med små kardborrefästen genom en ögla. Och samma öglor sitter helt perfekt positionernade för att man även ska kunna fasta fast Bugaboo Dual Comfort Sittdyna i dem. På så sätt slipper man helt risken att sittdynan ska glida nedåt i sitsen när man sätter i barnet i Butterfly.

Inlägget Bugaboo Sittdyna dök först upp på Allt Om Barnvagnar.

Viewing all 70 articles
Browse latest View live